OSLO: — Det var ganske sprøtt. Hun våknet omtrent i det vi kom inn døren, sier Alexander Hæg.

— Jeg tippet faktisk at hun kom til å våkne i dag, jeg hadde det så på følelsen. Veldig merkelig, men en utrolig lettelse, sier tvillingbroren Richard.

Søndag kveld reiste de fra Kristiansand til Oslo med ett stort ønske: Å få se sin tre år yngre søster våkne opp fra koma etter den tragiske motorsykkelulykken i Fidjekilen natt til 17. mai. I går formiddag klokken 11 gikk drømmen i oppfyllelse. Etter drøyt 18 døgn i koma var til og med smilet på lur da brødrene, foreldrene Anita og Harald samt venninnen Renate Søllesvik Fridén var på besøk.

Gledestårer

  • Det var akkurat som det skjedde noe da brødrene og Renate kom. Det var like fantastisk som det var uvirkelig. Det var tydelig at hun gjenkjente begge brødrene sine, sier pappa Harald, som nesten ikke vet hvordan han skal beskrive det han og kona opplevde fra sengekanten på Ullevål universitetssykehus i går.

— Vi bare gråt og gråt, fant ingen ord, sier de.

Øyeblikket kommer de imidlertid aldri til å glemme.

— Jeg satt og kikket på da hun åpnet øyene. Tidligere har hun så vidt gløttet på dem, men i dag åpnet hun dem på vidt gap og så veldig forskrekket ut, sier Anita.

Ennå våger de ikke å legge bort alle bekymringer. Helene er fortsatt veldig sliten etter store doser sovemedisiner og smertestillende, og derfor vil prosessen før hun er helt bevisst igjen skje gradvis de nærmeste dagene. Dersom alt går etter planen blir hun overført til Sørlandet Sykehus Kristiansand torsdag i neste uke.

Dessuten har hun fått en hjerneskade, som de ikke kan fastslå alvorlighetsgraden av før hun våkner helt til liv. Likevel var lyspunktene så mange at de fullstendig overskygget bekymringene i går.

Bønneseddel

  • Først våknet Helene til liv og deretter fikk vi svar på MR-undersøkelsen, som viste at det likevel ikke var skade på hjernestammen, slik vi først var forespeilet. Og når det gjelder hjerneskaden, er Helene ennå så ung at hun kan trene seg opp. Det er ingen tvil om at hele tilværelsen vår er snudd på hodet bare fra i går, sier Harald og smiler.

Familien er evig takknemlig for all støtten de har fått fra familie, venner og kjente gjennom sms, meldinger på hjemmesiden til Donn/Radar, klubben hvor Helene er keeper, og på nettstedet facebook.com.

— Dessuten har forbønnen fra en rekke menigheter i Kristiansand vært en enorm støtte. Vi kommer heller aldri til å glemme at Helenes 12 år gamle fetter sendte ut en bønneseddel gjennom «Yngres» på Flekkerøya da situasjonen var på det mest kritiske. Det ga oss nytt mot, sier Anita og Harald.