KRISTIANSAND: Nå håper Jan Astor Holand på en erstatning for de ødelagte drømmene.

— Jeg hadde jo planer om å dykke mer. Hadde vært opp til meg ville jeg vært under vann nå, sier Holand.

Oslo tingrett dømte i forrige uke Staten ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet til å betale nærmere 30 millioner kroner i erstatning til tre tidligere dykkere for skadene de ble påført under pionérdykking i Nordsjøen. Intern strid blant nordsjødykkere og mellom deres organisasjoner, førte til at det i denne saken bare var fire saksøkere. Nå venter Holand på at hans sak skal komme opp.

— Staten har en måned på seg til å anke. Om de ikke anker, så er det vår tur, og våre eventuelle erstatningskrav som må regnes ut. Vi er glad for å få hull på byllen. Dette er et gjennombrudd, sier Holand.

Småbeløp

Dette er første gangen noen nordsjødykkere har vunnet fram med erstatningssøksmål mot Staten. Til tross for millionbeløpet, er ikke Holand helt fornøyd med uttellingen.

— Dette er jo bare småbeløp i forhold til det vi trodde de skulle få, sier Holand.

— Men for min del har hele denne prosessen vært rimelig effektiv. Dette kommer av at det finnes såpass mye dokumenter over hva som har skjedd med meg. De som sliter med å få tak i dokumentasjon, har det tungt, og ødelegger også fremdriften i systemet, sier Holand.

Fikk dykkersyke

Det tok han en stund å komme tilbake til hektene etter han ble fratatt dykkersertifikatet. Men nå er han tilbake i jobb.

— Jeg er utdannet skipsrørlegger, så falt tilbake på det yrket etter hvert. Heldigvis kan jeg jobbe videre, sier han.

Det var etter et dykk på 300 meters dyp at Holand fikk dykkersyke. Etter konstellasjon med en nevrolog ble det bestemt å ta fra han dykkersertifikatet. Det var fare for at han skulle provosere frem epilepsi.

— Skaden jeg fikk fulgte meg halvannet år etter jeg ble fratatt sertifikatet. Å være dykker er et spesielt yrke, og man jobber på mange ugjestmilde steder, hvor det er mørkt og grumsete. Men alt blir veldig rutinepreget for oss som jobber der. På utsiden kan det nok se mer skummelt ut. Men det er en spesiell form for arbeid. Det er ikke alle som kunne vært i den jobben, sier han.

Hvordan preges du av det som har skjedd?

— Bank i bordet, så merker jeg ikke så mye til det lengre. Det var de første årene etterpå som var tyngst. Men jeg har også en veldig bra psyke, sier Holand.