VENNESLA: De sju kommer til å bli siktet for rundt tjue ruteknusinger som har kostet kommunen flere ti-tusen kroner. De yngste av dem går i åttende klasse på Vennesla ungdomsskole, mens de eldste går i første klasse på videregående.

— De har problemer med å gi noen god forklaring på hvorfor de har gjort dette. Det virker som det er en gjeng der dette har fått utviklet seg, og der det har blitt akseptert å gjøre slike ting, sier John Tommas Homme, politioverbetjent ved Vennesla lensmannskontor.

Ifølge Homme er det vanskelig å få en fullstendig oversikt over hvem av de sju som står bak hvilke skadeverk. Grunnen er at det har skjedd flere ruteknusinger i løpet av en helg, og at ruter som bare er lappet sammen har blitt knust igjen - før de er skiftet ut.

Ruteknusingen har irritert både lærere og elever på Vennesla ungdomsskole. Rektor Leif Rune Godtfredsen er svært fornøyd med at saken nå blir løst. Det samme er vedlikeholdsansvarlig i kommunen Tellef Mykland. Han har et år bak seg der det har vært hærverk for flere hundre tusen kroner i Vennesla.

Siden de som nå er tatt er unge og flere av dem har plettfritt rulleblad, regner politiet med at saken vil bli løst i konfliktrådet. Resultatet kan bli at elevene må jobbe for å rette opp skaden.

— Det mest effektive er kanskje ikke at foreldrene betaler, men at de må gjøre en innsats for det selv, sier John Tomas Homme.

Det er kommunen innstilt på.

— Vi vet at dette er unge gutter som er klar over at de har gjort noe dumt. Så dette ønsker vi å løse på en god måte, sier Tellef Mykland.

Seks av de sju guttene har til nå tilstått at de var med på ruteknusingen. De har erkjent straffskyld og har sagt ja til at saken løses i konfliktrådet.

Kommunen har ennå ikke regnet ut hva hærverket på ungdomsskolen har kostet dem.