— Mange glemmer å undersøke om varsleren fungerer. Hjemme blir vi varslet med piping når batteriet går mot slutten, men på hytta er vi ikke ofte nok til at vi kanskje får med oss pipingen. Dermed er varsleren bare en falsk trygghet.

Mange glemmer å undersøke om varsleren fungerer

Det sier seksjonsleder i forebyggende avdeling hos Brannvesenet Sør, Torbjørn Høyland.

En undersøkelse gjort av Tryg Forsikring for en tid tilbake fortalte at åtte prosent av hytteeierne sa de ikke hadde brannvarsler i det hele tatt, mens 29 prosent sa de ikke hadde byttet batteri på varsleren det siste året.

Dessuten sier en av tre at de ikke har fått feiet pipa de siste ti årene, det i seg selv en betydelig brannfelle.

— Det er alarmerende tall. Dessuten ligger hyttene ofte utenfor allfarvei, noe som kan vanskeliggjøre varsling og kan skape lengre utrykningstid for brannvesenet, sier Høyland.

Åpen flamme

Årlig brenner over 100 hytter og fritidsboliger i Norge. Bruk av åpen flamme utgjør minst en tredjedel av alle hyttebranner. Dårlige kokeanlegg, feil fyring og mangelfulle skorsteiner og ildsteder topper listen over brannårsaker.

Gamle og provisoriske fyringsanlegg er ikke uvanlig i hytter, og mange får ikke skorsteinene feiet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anslår at så mange som 150.000 hytter har brannvarslere som ikke fungerer.

Flere varslere

Vi tar Høyland med til det populære hytteområdet Lande noen kilometer utenfor Mandal sentrum. Vi banker på en tilfeldig hytte, og en blid hytteeier åpner.

- Ja, dere må bare sjekke brannvarsleren min, smiler Brit Horteman fra Mandal.

Den fungerer som bare det. Men hun blir litt betenkt når Høyland sier at alle bebodde bygg bør ha flere enn én varsler.

Selv har jeg seks varslere i boligen

— Selv har jeg seks varslere i boligen, både i og utenfor alle soverom, forteller han.

På hytta til Hortman er varsleren svært sentral midt i hytta, men ingen i soveromsfløyen i underetasjen. Etter å ha hørt på Høyland er det noe hytteeieren absolutt nå vil skaffe.

Samme krav

— Mange er ikke klar over at det stilles samme krav til hytter og fritidsboliger som til ordinære boliger. Dette betyr blant annet at alle hytter og fritidsboliger skal ha minst én røykvarsler i tillegg til brannslokkeapparat. Men folk bør i tillegg ha minst én brannvarsler for hver etasje, sier Høyland.

Hans mening er at hyttefolket skal gjøre det til en vane å sjekke brannvarsleren nærmest med en gang de er kommet på hytta.

— Og uansett bør man skifte batteri på varsleren en gang i året, selv om den fortsatt fungerer, sier han.

Viktig vane

Hortman forteller at da mannen levde var han veldig nøye med å sjekke at varsleren fungerte på hytta. - Så den vanen har jeg tatt med meg. Den er en billig livsforsikring, sier hun.

Den er en billig livsforsikring

Når Fædrelandsvennen er på besøk er også barn og barnebarn på hyttetur, så at varsleren fungerer er svært viktig.