— Ann-Kristin er den første som begynner å praktisere den nye arbeidsmiljøloven, spøkte assisterende fylkesmann Tom Egerhei da bursdagslunsjen startet.

For bare få timer etter at Stortinget natt til onsdag vedtok å heve aldersgrensen i arbeidslivet fra 70 til 72 år, ble fylkesmann Ann-Kristin Olsens 70-årsdag feiret av nærmere 100 ansatte i fylkeshuset i Kristiansand.

Og jubilanten skal fortsette i jobben til ny, felles fylkesmann er på plass ved årsskiftet. Det er de ansatte på ingen måte lei seg for:

— En varm og inkluderende fagperson som har evnen til å se den enkelte, sier seniorrådgiver Fredrik Dahl i helse- og omsorgsavdelingen til Fædrelandsvennen.

- Raus og tydelig

— Hun er et menneske og fagperson vi er stolte av å jobbe under. Selv om hun er omgjengelig og inkluderende, har hun også evnen til å si hvor skapet skal stå, og det gjør henne lett å forholde seg til, legger han til.

- Du har en særlig evne til å vise omsorg og oppmerksomhet til alle, sa direktør Britt Møll Abrahamsen til sin sjef og 70-årsjubilant Ann-Kristin Olsen. Foto: Torstein Øen

Disse egenskapene ble også understreket i talen til direktør Britt Møll Abrahamsen i samfunnsavdelingen:— Raus, respektfull, imøtekommende, lyttende og engasjert, men samtidig tydelig. Du har evnen til å motivere og begeistre, sa Møll Abrahamsen og karakteriserte sjefen som «en vandrende lederplakat».

— Jeg er glad det er 70-årsdagen, og ikke din avgang vi feirer, og at du fortsatt skal være det gode mennesket mellom oss, sa hun.

Ikke-politiker

Ann-Kristin Olsen, som fyller år søndag 29. mars, er en av de siste fylkesmenn som ikke sitter på åremål, men ble fast ansatt med 70-årsgrense. Og hun tilhører ikke skaren av eks-politikere som er plukket til embetet fra Stortinget.

Den tidligere politijuristen kom i 1998 til Vest-Agder fra jobben som sysselmann på Svalbard. Siden har hun i 17 år også markert seg med høy og klar stemme for merlikestilling på Sørlandet.

— Jeg også veldig politisk interessert, men har aldri engasjert meg i partipolitikk, sier Olsen til Fædrelandsvennen.

— Men jeg har blitt spurt av ulike partier om å være med, smiler hun - men vil ikke røpe hvilke.

«His masters voice«

— Som politimester bestemte jeg meg for at jeg ikke ville bli assosiert med et bestemt parti, og det har vært mest hensiktsmessig å være ubundet. Og som fylkesmenn skal vi jo være det som Aust-Agder fylkesmann Hjalmar Sunde kalte «His masters voice», altså iverksettere av nasjonal politikk uansett farge, poengterer hun.

Den pågående debatten som kulminerer med utnevnelse av ny fylkesmann for Aust- og Vest-Agder i juni, vil hun ikke blande seg i, men sier:

— Jeg tror det er en riktig blanding å ha folk med både politisk og administrativ erfaring som fylkesmenn.

Både Ann-Kristin Olsen og hennes mann Henrik Pettersen fyller 70 nå i vår, og den store feiringen skjer ved en hagefest på Fiskåtangen en vakker dag i mai.