Mattilsynet har vært på tilsyn på kjøkkenene til alle de 12 sykehjemmene i Kristiansand, og det er gjennomført tilsyn på 70 kjøkken, skriver Mattilsynet på sine hjemmesider.

Og konklusjonen er klar:

Sykehjemmene i Kristiansand kommune har mangelfull styring på hvordan de oppbevarer og tilbereder maten til beboerne sine.

— Det bekymrer oss at ingen av disse institusjonene har gode nok kontrollrutiner for verken kjølelagring, oppvarming av varm mat eller nedkjøling av mat. Beboerne på sykehjem er en sårbar gruppe, som er helt prisgitt at den maten de får servert er trygg. Den som jobber med å servere andre mat, har et ansvar for å sikre trygg mat, uttaler Hallgeir Herikstad, regiondirektør i Sør og Vest i Mattilsynet.

Manglende kontroll

Ingen av sykehjemmene har internkontroll for mat (IK-mat) som er kjent for de ansatte eller som blir fulgt i praksis. Noen steder har beskrivelse av noen kjøkkenrutiner, men i de fleste tilfellene har de ikke vært kjent eller blitt fulgt av de ansatte. Alle får nå pålegg av Mattilsynet om å etablere IK-mat, skriver tilsynet.

Mathåndtering på sykehjem består i stor grad av tilbereding av brødmåltid, og oppvarming av middagsmat levert fra sentralkjøkkenet.

Herikstad understreker at det er et lederansvar å sørge for at alle ansatte som håndterer mat, får skikkelig opplæring i hygienebestemmelsene som gjelder for avdelingskjøkkener av denne typen.

- Her må Kristiansand kommune ta ansvar og rydde opp, slår han fast.

Ingen syke

Helse- og sosialdirektør i Kristiansand, Wenche P. Dehli, sier tilFædrelandsvennen at ingen har blitt syke som følger avrutinemanglene.

— Det stilles strenge krav til håndtering av mat,noe vi skal følge nøye, og dette går på at kravene til rutiner ikkeer fulgt. Men vi har ikke hatt noen episoder der dette har gåttutover helsen til noen, og vi serverer kvalitetsmessig god mat,sier hun til Fædrelandsvennen.

Hun mener at kommunen har kontrollpå situasjonen.

- Vi skal bli bedre på det som påpekes. Vi vil nå gågjennom alle rutiner, kjøkken for kjøkken, og for orden på deforholdene som er påpekt.

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr liker ikke å ta prøver av friske mennesker. Han mener det verken er ønskelig eller nødvendig å screene alle flyktninger og asylsøkere som skal til sykehuset for en ordinær tuberkulose-test. Foto: arkiv

Smittevernlege og kommuneoverlege Dagfinn Haarr sier i en kommentar på kommunens hjemmesider at han og kommunens ledelse ikke har vært gode nok til å sørge for at alle ansatte kjenner rutinene.— Vi er nå i full sving med å gjøre alle ansatte kjent med rutinene og reglene for å behandle mat, sier Haarr.

- Høy standard

Ifølge Haarr er de ansatte i kommunen gode på hygiene, og han mener at det er høy standard på mathåndteringen.

— Jeg har ikke registrert et eneste tilfelle av matbåren infeksjon på våre institusjoner i mine snart 23 år som smittevernlege i Kristiansand, sier Haarr.

All varm mat lages og pakkes i forseglet emballasje på kommunens sentralkjøkken hos Kjøkkenservice på Bråvann. På sykehjemmenes mottakskjøkken klargjøres maten, og en tilbereder enkle brødmåltider. Et mottakskjøkken betjener normalt åtte beboere.

Det er nå etablert en arbeidsgruppe som skal jobbe med temaet og sørge for at de strenge rutinene for behandling av mat blir fulgt på hvert enkelt mottakskjøkken, heter det fra kommunen.

Noen hovedfunn

• Ingen sykehjem hadde tilfredsstillende kontroll med temperatur ved kjølelagring, og det ble målt for høy temperatur i mange kjøleskap. Alle fikk vedtak om å forbedre/etablere rutine for kontroll med dette.

• Ingen sykehjem hadde tilfredsstillende rutine for kontroll med oppvarming av middagsmat. Alle fikk vedtak om å etablere rutine for dette.

• Ingen sykehjem hadde tilfredsstillende kontroll med ned kjøling av middagsmat. Alle sykehjem som kjølte ned middagsmat fikk vedtak om å etablere/forbedre rutine for dette.

• Ingen sykehjem har gjennomført fareanalyse/HACCP (nytt krav i 2010), og har fått pålegg om å gjennomføre det.

• Ved tre sykehjem er det gitt pålegg om plan for utbedring av kjøkkeninnredning.

• Orden og renhold har vært litt variabelt.

• Ved mange av sykehjemmene ble det ikke benyttet forklær eller lignende når mat tilberedes. Det er gitt pålegg om å bruke dette.

• Alle plasser bortsett fra tre kjøkken hadde tilfredsstillende håndvask på kjøkkenet.