Når det endelig kommer bensin til bensinstasjonen, danner det seg køer som dette i Nepals hovedstad Katmandu. Foto: Privat
Terese Høyåsens utsikt fra soverommet. Gjenoppbyggingen etter jordskjelvet står i stampe på grunn av grenseblokaden mot Nepal. Foto: Privat
Når det nesten ikke er bensin å oppdrive, blir trafikkbildet i Katmandu slik. Foto: Privat

— Landet skulle komme seg etter jordskjelvet. I stedet har India satt i gang en uoffisiell boikott slik at Nepal snart er uten bensin og gass. Dette skjer midt i turistsesongen. Det er helt forferdelig. Hvordan skal man greie å bygge opp landet, uten drivstoff?

— Politisk uenighet på høyt nivå skaper en helt unødvendig ny prøvelse for nepaleserne, sier Terese Høyåsen til Fædrelandsvennen.

Millioner rammet på nytt

• 1,6 millioner skolelever er i følge Unicef fratatt muligheten til skolegang på grunn av mangelen på drivstoff til transport og skoledrift.

• Matprisene øker fordi folk ikke får transport mat til markedene.

• Mer enn 2200 fabrikker er stengt og flere enn 400.000 arbeidere satt på gata.

• Det er stor medisinmangel.

VG har hatt en større artikkel om blokaden.

Her kan du lese en større engelsk artikkel fra et institutt for menneskerettigheter i Nepal

Blokaden er noe redusert den siste tiden, men konsekvensene er store likevel.

— Det er mange sterke inntrykk for ei norsk jente. Man får nye perspektiver. Mange har det veldig tøft, likevel er de hjelpsomme og åpne mot oss utenfra, sier Høyåsen.

Det var 20. september Nepal innførte ny grunnlov. En rekke folkegrupper på grensen mot India føler seg marginalisert grunnet den, og India støtter dem uoffisielt. De har blokkert grense for lastebiler som skulle til Nepal med bensin, gass, medisiner og mye annet.

Høyåsen fra Vennesla kom til Nepal 1. oktober sammen med to andre nordmenn. De er på utveksling for Fredskorpset, Strømmestiftelsen og Hald Internasjonale senter og er nå ute i en landsby på feltarbeid.

— Vi skal jobbe med landsbyutvikling med hovedfokus på matsikkerhet og klimabevisshet, sier Høyåsen, som er mest opptatt av å få Norge til å bidra mer for å få til løsninger.

Hun er utdannet ingeniør i fornybar energi. En periode bodde hun og de to andre i et hus hvor eieren har solfangere. Dermed var det varmt vann og mindre energiproblemer.

Fryser

Nå bor hun i byen Chapagun, og det er tøffe forhold.

— Vi har dyner, men for å holde varmen har jeg sovet i ull fra topp til tå. En natt våknet jeg fordi jeg var så kald. Da tenkte jeg på de mange som nå bor i telt og blikkhytter her. Gjenoppbyggingen er stoppet nesten helt opp etter jordskjelvet, forteller Høyåsen.

Hun skal feire jul i Nepal. Hun blir i landet til april.

— Et jordskjelvrammet land skulle slippe å bli rammet så hardt på nytt. Det er ekstra ille at det nå bare ligger politiske årsaker bak, sier hun.

Veteran har aldri sett verre

Nepal har en spesiell plass i mange venndølers hjerter, grunnet misjonærparet Mia og Asbjørn Voreland. De har jobbet for Nepal siden 60-tallet og har stadig informert hjemme og samlet inn penger.

— Vi kom igjen fra Nepal for ti dager siden. Verre nød har vi aldri sett i landet. Blokaden kan faktisk ramme verre enn jordskjelvet, sier Mia Voreland, som støtter Høyåsens uttalelser.

Voreland oppfordrer norske myndigheter til å presse India for å få til løsninger.