Saken i lagmannsretten gjaldt en uenighet om erstatningsutmåling etter trafikkulykke hvor Tønnesen ble livstruende skadet. Nærmere bestemt gjaldt tvisten utmåling av erstatning for nåværende og fremtidig inntektstap og erstatning for Tønnesens ekstrautgifter til pleie, omsorg og bistand samt diverse øvrige utgifter.

Presset

Vogntoget traff Tønnesens bil med stor kraft. Varebilen ble totalskadd og kristiansanderen påført omfattende skader. Foto: Tom Arild Støle

I utgangspunktet ba Tønnesens advokat Christian Lundin om inntil 13,6 millioner kroner i erstatning. Lister tingrett kom i 2012 fram til en totalsum på 11 millioner kroner. Dette ville ikke forsikringsselskapet gå med på, og de anket videre til lagmannsretten.— Først betalte selskapet ut 1,7 millioner kroner, og da gikk min klient til retten. Da betalte de ut ytterligere 3,9 millioner kroner, sier advokat Christan Lundin, Tønnesens advokat.

— Dagens dom sier de må betale ytterligere 4,16 millioner kroner pluss saksomkostninger på totalt 1,1 millioner kroner. Dette er en full seier for Tønnesen.

Advokat Lundin mener saken er ett grelt eksempel på hvor langt et forsikringsselskap vil gå for å få en hardt skadet til å gi opp.

– Jeg håper Trygg-Hansa nå skåner ham for ytterligere rettsrunder, sier han.

Erkjenner ansvar

Det var i en trafikkulykke i september 2006 at Tønnesens bil ble knust av en svensk semitrailer med polsk sjåfør, som på blankslitte dekk fikk sleng på E 39 i regnvær. Kristiansanderen ble livstruende skadet og påført omfattende bruddskader, blant annet i nakken. Tønnesen ble erklært 100 prosent invalid etter ulykken.

— Trygg-Hansa Försäkrings AB har erkjent erstatningsansvar for ulykken, men partene har ikke kommet fram til enighet om erstatningsutmåling med unntak av menerstatningen, anfører Agder lagmannsrett.

— Det er således enighet om at det foreligger et erstatningsrettslig ansvarsgrunnlag og at det er årsakssammenheng mellom ulykken og de skader Tønnesen ble påført, påpeker retten.

Redusert

Mens Lister tingrett i november 2012 kom til at forsikringsselskapet skulle betale Tønnesen erstatning med 6.667. 300 kroner, endte Agder lagmannsrett på 4.168.992 kroner. I tillegg må Trygg-Hansa betale 562.282 kroner i sakskostnader for tingretten og 541.133 kroner i sakskostnader for lagmannsretten. Med tidligere utbetalinger på 5,6 millioner kroner blir totalbeløpet nesten 10,9 millioner kroner.

— Ut fra en totalvurdering vil det etter lagmannsrettens syn være viktig for Tønnesen å få delta på reiser og sosiale arenaer med ektefelle og venner, herunder skytterstevner og bilstevner. Tønnesen har allerede gjennomført flere reiser med bra utbytte, anfører retten i sin vurdering av erstatningsspørsmålet.

— Trygg-Hansa Försäkrings AB har ikke tatt stilling til dommen, og om den skal ankes eller ikke. Vi må gjennomgå dommen først, sier forsikringsselskapets advokat Terje Marthinsen.