Hytta har sunket ca 40–50 cm i hjørnet de fundamentet ga etter. Foto: Svein Versland

Fundamentet på hytta ga til slutt etter for snømengdene denne uka. Ifølge Fædrelandsvennens journalist på stedet har hytta derfor sunket cirka 40— 50 centimeter i et hjørne.

Taket har nå blitt skuffet.

Trond Egil Åknes er grunneier i området, men ikke for denne konkrete hytta. Han forteller at det fremdeles er det er mange hytter som ikke har blitt skuffet.

Vet du om andre hytter som ikke har tålt snøen? Tips oss på tips@fvn.no / 03811 (tlf/sms/mms)

— Kan få seg en overraskelse

Nedbøren den siste tiden kan føre til en mindre trivelig start på vinterferien for mange.

— Jeg er dessverre ganske sikker på at mange kommer til å få seg en overraskelse når de kommer opp hit. Jeg har selv sett hytter med tak der snøen skal skli ned på begge sider, som likevel har halvannen meter snø på taket. Fordi det ikke er plass til mer snø på bakken, forteller Åknes til Fædrelandsvennen.

Det er i dag cirka 1200 hytter på Bortelid. Ifølge Åknes er cirka 580 av disse eldre, og dermed mer utsatte.

— Det er stor fare for at det er skader på hytter og terrasser. Jeg har selv sett én veranda på halv åtte, men det er garantert mye mer. Noen hytter står for eksempel på pilarer som smuldrer opp og må byttes ut, sier han.

Stor forandring på kort tid

Mange hytteeiere har vært flinke til å skuffe i år, enten selv eller ved å leie inn hjelp. Men spesielt hytter som ikke har blitt brukt på en stund kan ha blitt utsatt for skader.

— Det er for eksempel en del hytteeiere som bor langt unna og ikke er her så ofte. Men bare på et par uker har det skjedd store forandringer her, sier Åknes.

Leder for Bortelid vel og hyttelag, Ole Kristiansen, oppfordrer hytteeiere i området til å reise til hytta jevnlig.

— Det er mange hytter her og det overrasker meg ikke at noen av dem får føle på disse snømengdene. Det kan selvfølgelig være flere grunner til at folk ikke har reist opp, men gjennom pressen og Bortelid-portalen får man ofte oppdateringer om forholdene her, sier han.

Flere meter snø

For to uker siden var snødybden 2,46 meter på flatmark på Bortelid.

Bare den siste uka har det tidvis falt mellom 15 og 20 millimeter nedbør i området.

Tidligere i vinter rådet sivilingeniør og ekspert på byggeteknikk og dimensjonering, Trond Fosseli i konsulentselskapet Multiconsult, til å passe seg for snøen.

— Det er ikke lett å anslå snøvekt eksakt. Konklusjonen er likevel enkel: Det er bedre å skuffe taket en gang for mye, enn en gang for lite, sa han til Fædrelandsvennen.