— Uavhengig av om Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær i Nato, ligger det i kortene at han vil få avløsning ved neste landsmøte. Så lenge Stoltenberg har varslet at han er aktuell for andre oppgaver, vil det ikke være naturlig for ham å stille til gjenvalg, sier leder Terje Næss.

Lokallagslederen i Kristiansand mener Jonas Gahr Støre har bred appell hos den store middelklassen.

— Det er ngen som kan utfordre Støre som arvtaker, og personlig synes jeg også Trond Giske er utrolig dyktig, sier Jan Øyvind Åvik i Mandal.

Samstemte

Jonas Gahr Støre har mange støttespillere på Sørlandet. Bildet er fra i fjor og viser den daværende helseministeren under åpningen av en kyststi ved Kilsund i Arendal. Foto: Reidar Kollstad

Leder av Audnedal Ap, Line Strisland, sier hun lever i håpet om at Jens Stoltenberg fortsetter som partileder. Skal hun likevel velge en etterfølger, havner valget på Støre. Men hun nevner også Anniken Huitfeldt. Støre får også ubetinget støtte hos lokallagsledere som Helge Stapnes i Songdalen, Kari Håland i Marnardal, Olav Lian i Lindesnes, Vidar Børkeli i Froland, Gro Bråten i Lillesand, Anne Katrine Rislaa i Birkenes, Sigbjørn Åge Fossdal i Bygland og Helge Morris Nesheim i Farsund. Sistnevnte vil gjerne beholde Helga Pedersen som nestleder for at ikke partiledelsen skal bli for Oslo-dominert.

Tajik-tilhengere

Bykle-ordfører Jon Rolf Næss (Ap) lanserte nylig Hadja Tajik som ny leder av partiet dersom Jens Stoltenberg skulle bli generalsekretær i Nato.

Mens lederen av Kristiansand Ap mener Hadja Tajik ikke er klar for en så stor oppgave, gir blant andre leder Anne B. Aglen Bystadhagen i Flekkefjord henne sin fulle støtte.

— Jeg er ikke enig med de som mener at Hadja Tajik er for ung. Jens Stoltenberg var vel ikke stort eldre da Gro tok han under sine vinger, sier Bystadhagen.

Vil ha en kvinne

Krefter i Arbeiderpartiet ønsker å slippe yngre krefter til i partiledelsen. Her er daværende kulturminister Hadia Tajik på Kristiansand folkebibliotek med stortingsrepresentant Kari Henriksen og biblioteksjef Ann Kristin Undlien. Foto: Sondre Steen Holvik

— Selv om sjansene for å vinne valget nok er større med Støre som statsministerkandidat, mener jeg tiden er moden for å slippe til yngre krefter. Tajik er dyktig, og det er ingen ulempe at hun er en kvinne, mener Sig Tove Aasen i Iveland.For fylkesleder i Vest-Agder og lokallagsleder i Søgne, Bjørn Egeli, er tidspunktet for et lederskifte avgjørende for hvem han mener er den rette. Dersom Stoltenberg skulle få en internasjonal toppjobb nå, mener han at Jonas Gahr Støre bør velges på et ekstraordinært landsmøte til høsten. På et senere tidspunkt mener han imidlertid at Hadja Tajik vil være en god kandidat.

Lokallagsleder Per-Kristian Finstad i Grimstad har vanskelig for å bestemme seg for hvem av Jonas Gahr Støre og Hadja Tajik som er hans favoritt, men sier han identifiserer seg mest med sistnevnte.

- For lite folkelige

Lokallagsleder Tom Johansen i Sirdal mener det er for mange akademikere i partiledelsen.

— Det er jo snart bare lærere og advokater som styrer landet. Jeg kunne gjerne tenkt meg flere som er vant til å dusje når de kommer hjem fra jobb om kvelden, og færre av de som dusjer om morgenen før jobb, sier han.