— Jeg er ikke redd, men det er litt ubehagelig, sa Anders Back til Fædrelandsvennen like før klokka 23.00.

Glenn Pedersen og hans mor Anita Pedersen bor i Katthola under Monen, og forteller om stadige ras. Anita Pedersen var bekymret torsdag kveld. Foto: Torstein Øen

Han og seks andre familiemedlemmer hadde da nettopp fått beskjed fra geolog om at det ikke var trygt å tilbringe natten i de to husene i Katthola like nedenfor Lindekleiv.

— Jeg er med i fiskeoppsynet, så vi sover i Otra House i natt. Det er merkelig, men man får bare gjøre som ekspertene sier, forteller Anders Back.

Fredag morgen opplyser operasjonsleder i Agder politidistrikt, Magne Storaker, at det ikke er evakuert flere personer i løpet av natten. En geolog vil gjøre en ny vurdering av stedet i dagslys.

25 meter bredt

Det var rundt 19.30 raset ble meldt til politiet. Store leirmasser har rast ned i Otra nedenfor Monen på vestsiden av Otra ved Lindekleiv. Raset er 25 meter bredt, cirka én meter dypt, og det startet cirka 60 meter oppe i lia. Store deler av Monen, som ligger høyt over Otra, ligger på leire.

I Katthola, som ligger under og ved siden av raset, bor to familier på til sammen syv personer.

— Jeg er ikke redd. Jeg har bodd her hele mitt liv. Det raser rett som det er når det regner, selv om dette raset er det største jeg har opplevd, sa Anders Back.

Politiet rykket utda det ble meldt om leirras klokka 19.31 torsdag kveld.

Han mener det er snakk om det største leirraset i området på 80 år.

— Får neppe sove

Nede ved Backs hus møtte vi samboeren til Anders Back, Anita Pedersen og sønnen Glenn.

Anita var bekymret torsdag kveld. Hun fortalte om leire som de siste dagene har rent ut på gårdsplassen. Huset ligger to meter fra leirryggen det har rast fra.

— Vi hadde en mur her før. Den gled gradvis inn mot huset, nesten én meter på to år. Vi måtte grave den bort for en tid tilbake. Det er mye bevegelse i grunnen, og nå dette raset. Jeg stoler på at det er trygt etterhvert, men jeg får neppe sove noe i natt, sa Anita Pedersen.

Da Fædrelandsvennen var på stedet rundt 20.30 torsdag kveld, kunne vi se trær og gjørme drive rundt i bukta ved Sagjordet nedenfor Monen. Raset har gått ned elvesiden nokså tvers over elva for Vigeland Hovedgård.

Ei strømlinje går gjennom området. Den var utsatt torsdag kveld. Faren var at linja skulle gli ned på husene i Katthola.

Politi, huseiere og kommunens folk tok tilflukt for regnet i en garasje, mens de ventet på geolog. Fra venstre innsatsleder i politiet Frank Salvesen, beboer Jarl Slettene, Stein Henry Larsen i Vennesla kommune og beboer Anders Back. Foto: Torstein Øen

Innsatsleder i politiet, Frank Salvesen, syntes situasjonen var uoversiktelig da vi snakket med ham. Derfor ba han om at de to husene nærmest rasstedet ble forlatt inntil geolog kom til stedet.

Huset nærmest raset på oversiden, tilhører Jarl Slettene. Han og familien måtte evakuere inntil geologen hadde konkludert torsdag kveld. Da geologen hadde befart området, fikk han lov å flytte tilbake. Han sier han opplever situasjonen som trygg

Mye vann i grunnen

Folk fra Vennesla kommune var også på stedet sammen med politi og brannvesen. Stein Henry Larsen i teknisk avdeling sa dette:

— Umulig å si for meg hva som kan skje. Men grunnen er særdeles vasstrukket. Det kan like gjerne rase mer, som at det ikke raser mer. Jeg synes dette ikke ser greit ut, sa han.

Politiet satte opp sperringer for å hindre folk i å gå inn i området. Først når dagslyset kommer vil det bli mulig å se skikkelig hvor stort raset har vært.