— Det er veldig vanskelig å bevise uskyld når personen selv bærer veska narkotikaen befinner seg i. Men jeg skal gjøre alt som er mulig for å overbevise dommeren om at den norske kvinnen ikke visste hva hun var med på, og at hun hadde fått veska av andre uten å skjønne hva den inneholdt, sier Andrea Yarmila Guerrero Jaramillo.

Hun er advokat og forsvarer for sørlandskvinnen som sitter varetektsfengslet i Quito i Ecuador, siktet for å prøve å smugle 2,9 kilo kokain ut av landet.

Satt rolig

Tirsdag fant et rettsmøte sted - det første i en serie møter som ender opp i selve hovedrettssaken. Når det blir, er foreløpig uvisst.

— Den norske kvinnen var svært rolig under møtet. Hun hadde norsk tolk og både sønnen hennes og søsteren var tilstede i rettslokalet, forteller Andrea Yarmila Guerrero Jaramillo.

Neste rettsmøte blir helt i slutten av mars eller et stykke uti april.

— Da skal dommeren personlig se den beslaglagte narkotikaen, slik at det ikke kan reises noen tvil om dens eksistens. Straks det har skjedd, skal dommeren også overvære at stoffet blir destruert, forteller advokaten som ikke bare er offentlig oppnevnt, men også offentlig ansatt.

Rettsstat

— Slik er systemet i Ecuador. Mennesker som ikke er i stand til å skaffe seg en advokat på egenhånd, får hjelp av en offentlig oppnevnt forsvarer. Det er helt gratis.

- Har du forsvart andre utlendinger?

— Å ja. I farten husker jeg en ungarer, en bulgarer og et par mexicanere, svarer Andrea Yarmila Guerrero Jaramillo.

Gjennomgang

Fædrelandsvennen når henne via mobiltelefon. Da er hun på vei til varetektsfengselet hvor kvinnen fra Lindesnes-regionen har sittet siden hun ble pågrepet 28. februar.

— Jeg skal gå gjennom pc-en hennes, snakke om skype-samtaler og annet som har betydning for bevisbedømmelsen. Den norske tolken blir til stede sammen med meg. Det er en nordmann, understreker advokat Guerrero.

- Kan hun ta i mot besøk av familien sin i fengselet?

— Selvsagt. Helsesituasjonen hennes blir også tatt hensyn til.

Strengt straffenivå

Så forklarer Andrea Yarmila Guerrero Jaramillo at Ecuador som land kjemper hardt for å unngå å være et transittland for narkotikasmugling.

— Derfor er også straffene strenge, gjerne i området åtte til 12 år.

- I Norge er ett fengselsår mindre enn ett kalenderår. Hvordan er det i Ecuador?

— Her er et fengselsår på 365 dager.

Ambassaden

Fædrelandsvennen har tidligere hatt kontakt med det norske generalkonsulatet i Quito. Men når vi tar ny kontakt med Valentina Almeida, generalkonsulatets koordinator og saksbehandler, får vi beskjed om at hun er instruert om å klarere alle spørsmål med den norske ambassaden i Chile. Og det tar tid.

Advokat Andrea Yarmila Guerrero Jaramillo bekrefter også at norsk diplomati har engasjert seg i saken:

— Det er mitt bestemte inntrykk, ja.