— Det ville blitt for utfordrende å la de minste kommunene overta ansvaret for eksempel videregående opplæring. Nye regioner som vil bli større enn dagens fylkeskommuner, vil kunne overta oppgaver fra både stat og fylkesmennene, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Kjell Ingolf Ropstad er glad for at også regjeringspartiene har akseptert å beholde tre forvaltningsnivåer Foto: Reidar Kollstad

Samtidig som regjeringen er blitt enige med støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti om skissene for kommunereformen, har de bestemt at dagens fylkeskommuner skal erstattes av med mer robuste og sterke regioner.— For å få til kommunesammenslåing på Sørlandet var det helt nødvendig å gjøre noe med dagens fylkesinndeling. Hvor store regioner det kan bli snakk om vil avhenge av hvilke oppgaver forvaltningsnivået blir tiltenkt. Dersom en region i vår landsdel skal være større enn Aust- og Vest-Agder, vil det kunne være naturlig å innlemme Telemark, mener Kjell Ingolf Ropstad.

Varafylkesordfører Thore Westermoen (KrF) i Vest-Agder trekker fram kollektivtrafikken som et område som det ville blitt vanskelig å overlate til kommunene.

— Aust- og Vest-Agder har allerede så mye til felles at de naturlig hører sammen i samme region, sier han.

Fylkesordfører Terje Damman (H) i Vest-Agder mener det ikke er er gitt at dagens fylke i sin helhet skal inngå i en og samme region. Han mener det noen steder kan være naturlig at kommuner samme fylke går til hver sin region.

Stor avstand

Fylkesordfører Bjørgulv S. Lund (H) i Aust-Agder. Foto: Jon Anders Skau

Fylkesordfører Bjørgulv S. Lund (H) i Aust-Agder mener regioninndelingen vil innbære at det blir for stor avstand til innbyggerne, og hadde ønsket at det hadde vært flertall på Stortinget for å ha bare to forvaltningsnivåer.— Når det først skal være et regionalt nivå, tror jeg likevel at Aust- og Vest-Agder alene blir for små både geografisk og befolkningsmessig. Jeg vil da helst søke fellesskap med Telemark, men det kan også være et alternativ innlemme Rogaland i tillegg, sier han.

Når det ikke er politisk flertall for å avvikle det tredje forvaltningsnivået, ønsker stortingsrepresentant Svein Harberg (H) at kommunene får ansvaret for så mange oppgaver som mulig. Dette betinger imidlertid at kommunene blir store og sterke nok til at de har tilstrekkelige kunnskaper og ressurser til å gi sine innbyggere et godt tilbud innen områder som for eksempel barnevern.

Vil mot vest

Ordfører i Marnardal og fylkestingsrepresentant Helge Sandåker (Ap). Foto: Hanne Christine Borø

Ordfører i Marnardal og fylkestingsrepresentant Helge Sandåker (Ap) mener Agder har mer til felles med Rogaland enn Telemark, og derfor bør se vestover når en ny region skal erstatte dagens fylkeskommuner.— De nye regionene bør overta mange oppgaver fra fylkesmannen, som bør bli en ren kontrollinstans, sier Helge Sandåker.

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap). Foto: Tore-Andre Baardsen

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) mener det er liten vits i å diskutere regionstørrelser, før det er avklart hvilke oppgaver staten vil gi fra seg. Han mener det må bli en betydelig oppgaveforflytting dersom det skal være noe poeng i å erstatte dagens fylkeskommuner med større regioner.

Skeptisk

Ordfører Leiv Rygg (Sp) i Bygland er svært kritisk til at det nå gjennomføres en omfattende reform av norsk forvaltningssystem uten at denne har bred støtte på Stortinget.

— Det er vanskelig å mene noe om hvor store både kommuner og regioner skal være før en vet hvilke oppgaver disse vil bli satt til å løse, sier han.

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) er forundret over at regjeringspartiene ikke er mer konkrete og kan si hva de egentlig ønsker med reformarbeidet sitt.