— Dette er en altfor mild straff, sier Lia til Fædrelandsvennen.

Da saken mot 17-åringen gikk i Kristiansand tingrett, sto Lia fram i Fædrelandsvennen og fortalte at gjentatt vold og trusler hadde tvunget ham ut av jobben i barnevernet. I juni i fjor angrep gutten Lia på den private institusjonen Tiltak for ungdom (TUA).

Lia forsøkte å komme seg bort i en bil, men ble innhentet av gutten som knuste ruta med et brannslukkingsapparat. Han tømte apparatet mot munnen på 39-åringen og slo ham tre ganger i hodet med en stor stein. I retten forklart han at formålet var å ta livet av Lia.

Under tvil

Nå er 17-åringen dømt til 405 timers samfunnstraff gjennomført over to år.

"Retten har – dog under atskillig tvil – kommet til at det bør idømmes samfunnsstraff som fellesstraff med tidligere samfunnsstraffdommer med særvilkår", heter det i dommen.

Han er også dømt for å ha skadet en annen TUA-ansatt med en stein, samt et forsøk på å stikke en tredje ansatt med kniv. Videre er han dømt for fire drapstrusler, og til sist for to legemsfornærmelser, der han blant annet dunket hodet til ei 14 år gammel jente i en murvegg.

Retten bemerker at handlingene 17-åringen domfelles for i utgangspunktet kvalifiserer til en lengre ubetinget fengselsstraff.

"Må få ny sjanse"

"På den annen side tilsier tiltaltes alder at han bør gis en ny sjanse", skriver retten.

Vilkårene er at han følges tett opp på institusjonen han nå bor på og gjennomfører rehabilitering i forhold til sinnemestring og rusmisbruk.

— Hva slags signal gir dette for oss som er blitt utsatt for drapsforsøk? Du kan gjøre det du vil, og det får bare milde konsekvenser, sier Hans Magne Lia.

— Men han er fortsatt et barn?

— Ja, og derfor er mitt poeng at han ikke bare skal få en hardere straff, men også hjelp. Det får du ikke gjennom samfunnstraff. Han vil bare møte ungdommer med samme type problem og kommer seg ikke videre i livet. Denne gutten trenger strammere rammer som barnevernet ikke er i stand til å gi, sier Lia.

Tvangsplassert

Han mener 17-åringen burde vært sendt til et ungdomsfengsel.

— Jeg har jobbet for denne gutten i halvannet år og er fortsatt glad i ham. Jeg ser at det er en historie bak, og at det er en grunn til at folk blir som de blir, sier han.

Omsorgen for gutten er overtatt av barnevernet, og han er tvangsplassert. Den sterke motviljen mot å bo på institusjon, var årsaken til flere av voldshendelsene.

Cecilia Dinardi er forsvarer for 17-åringen.

— Som det fremkommer i dommen, har retten lagt vekt på at tiltalte er under 18 år, og etter FNs barnekonvensjon skal det mye til for å idømme fengsel, sier Dinardi.

Tidligere domfelt

Hun legger til at hun forstår at dette har vært en vanskelig avgjørelse for retten.

— Det er ingen tvil om at dette dreier seg om alvorlige forhold, sier Cecilia Dinardi.

Gutten er tidligere er domfelt for alvorlig kriminalitet, som ran, legemsfornærmelse og trusler. For ranet fikk han samfunnsstraff, men vilkårene for dommen ble brutt på grunn av ny kriminalitet.