— Vi vet at Kristiansand ønsker å bli større, og det er ingen konflikt mellom nabokommunene. Ordfører Arvid Grundekjøn har spurt oss om de skal være mer aktive, men vi skal melde hvis Kristiansand skal hive seg på banen.

Det sa Lillesands ordfører Arne Thomassen (H) da politikerne på Sørlandstinget gjorde opp status for arbeidet med kommunereformen. Ingen av dem er kommet særlig langt.

På gårsdagens møte i Sørlandstinget i Oslo sa ordfører Arvid Grundekjøn at Kristiansand ønsker å bli større og styrkes. Dette kom fram da politikerne på Sørlandstinget gjorde opp status for arbeidet med kommunereformen. Ingen av kommunene er kommet særlig langt. Foto: Tone Sandberg

De sju kommunene som utgjør Knutepunkt Sørlandet, — Kristiansand, Søgne, Songdalen, Vennesla, Lillesand, Birkenes, Iveland - har så vidt begynt å sondere terrenget under ledelse av Søgnes ordfører Åse R. Severinsen (H). I hennes fravær var det Thomassen som redegjorde for knutepunktsammenslåing som ett av flere alternativer.

— De sju kommunene har 133.000 innbyggere, og vil få en vekst på en til to prosent årlig, sa han.

Nasjonalt gjennomslag

Ordfører Arvid Grundekjøn er klar på at Kristiansand må bli større, men understreker at det først må kjøres en god prosess.

— Vi begynner ikke med konklusjonen, men det må være tydelig for alle at vår forutsetning er at det er veldig mange gode grunner for å styrke Kristiansand, sier Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

— Det viktige er ikke hvem som har rett, men hva som er rett, sa han til Sørlandstinget.

Og understreket samtidig at det er viktig at Sørlandet har en by som kan få nasjonalt gjennomslag oppmerksomhet.

— Jeg ser mange fordeler med en sterkere storby, og det er betenkelig dersom Kristiansand skal falle nedover på listen, sier Grundekjøn til Fædrelandsvennen.

— Men jeg har respekt for at nabokommunene trenger interne runder. Så kan vi være en aktiv og konstruktiv samtalepartner når tiden er moden, sier han.

De sju kommunene har nå avtalt en felles ordførerlunsj og vil senere avholde felles formannsskapsmøte.

De små på kjøttvekta

— Vi må også ta diskusjonen og bruke tid på dette på hjemmebane, ikke bare blant ordførere og rådmenn, sa Venneslas ordfører Torhild Bransdal til sørlandskollegene i Oslo.

— Vi må ha kraftfulle byer i Kristiansand og Arendal, og vi mindre må utgjøre kjøttvekta. Men hvis ikke storbyene tenker lokalt, mister de supporterklubben. De må gi oss et tillitsvotum vi kan bygge videre på, sa ordfører Arild Windsland fra Birkenes.

— Kristiansand gjør klokt i å være åpne, men tilbakelent, sa fylkesordfører Bjørgulv S. Lund.

— Så blir det spennende å se om det går som det gikk i Danmark. Der gikk det trått lenge, helt til de mindre landkommunene ble redde for å havne utenfor og fikk større sammenslåingslyst. Jeg tror det samme kan skje i Norge, sa han.

18. juni skal Jan Tore Sanners kommuneproposisjon behandles i Stortinget, og først våren 2015 vil det bli klart hvilke oppgaver de nye kommunene skal ha.

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen gjorde det imidlertid klart at det er lurt å være i forkant med sammenslåingsplanene.

— Det er viktig for oss å bli kjent med hva dere ønsker og vite hva vi skal kjempe for på Sørlandsbenken. Og det er lurt å være tidlig ute i prosessen slik at dere ikke bare kan få to av Jan Tore Sanners gulrøtter, men kanskje en hel bunt, sa hun.