Dette er hannulven på 42 kilo som ble felt i Iveland ved 14-tiden mandag ettermiddag. Foto: Skadefellingslaget

Det sier Anne Margrethe Vadder som er styremedlem i Aksjonen Rovviltets Røst, som driver nettstedet rovdyrdebatt.org, hvor situasjonen for rovdyr i Norges følges tett.

Tar avstand fra jakta

Anne Margrethe Vadder Foto: Aksjonen Rovviltets Røst

— Vi tar avstand fra denne jakta. Vi mener det er helt feil å jakte på en ulvestamme som ikke er bærekraftig i dag. Når det gjelder akkurat denne hannulven som ble tatt ut i dag, så var ikke det nødvendig. Det er et streifdyr. Det er ikke noe nytt at unge ulver legger ut på vandring mot Sør-Norge. Det gjør de hele tiden. Det er greit at dyret er utenfor forvaltningssonen. Men det er langt fram til at den finner ei tispe, markerer revir og får valper. Tvert imot er det svært lite sannsynlig. Hadde denne ulven fått dra videre, så hadde den gjort det, sier Vadder.

Skutt på 30 meter

— Ulven ble skutt på 30 meters avstand og falt på første skuddet. Den leet litt på seg, og fikk et skudd nummer to for sikkerhets skyld, forteller Geir Håland Moe, som er leder av skadefellingslaget.

— Vi har jakta på den i tre dager, og har stort sett hatt peiling på hvor den har vært hele tiden, forteller han.

Dette er hannulven på 42 kilo som ble felt i Iveland ved 14-tiden mandag ettermiddag. Foto: Skadefellingslaget

Etter det Fædrelandsvennen forstår, skal jegeren som skjøt ulven være fra Iveland. Dette er imidlertid ikke bekreftet av skadefellingslaget.

Tok tre elger

I løpet av de siste fire timene ulven levde, rakk den å ta livet av en elgku samt kalven den gikk sammen med. Fredag tok ulven ytterligere en 200 kilos elg i Iveland. Den klarte å holde seg stående til Inge Odderstøl fant den med kraftige blødninger fra lår, bryst og hals.Statens Naturoppsyn fryktet fredag at ulven kunne være skadet etter sammenstøtet med elgen.

Det avkrefter imidlertid lederen for skadefellingslaget.

— Uten at vi har undersøkt den, så har vi ikke sett sår på ulven, sier Geir Håland Moe.

I tillegg er det funnet blodspor etter enda en elg som kan være skadet etter ulven.

— Men disse blodsporene er så små at den antakelig vil klare seg, sier Håland Moe.

Dette er hannulven på 42 kilo som ble felt i Iveland ved 14-tiden mandag ettermiddag. Foto: Skadefellingslaget

Helt etter boka

Rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn i Agder, Jon-Erling Skåtan, var mandag ettermiddag i Iveland for å vurdere ulven og jakta.

— Denne hannulven er sannsynligvis ung, etter de hvite, fine tennene å bedømme. Den var 42 kilo. Jeg så ikke noe spesielt med den, men det er forandringer i pelsen som tyder på at den kan ha vært skadet, sier Skåtan.

— Noen teorier om hva slags kar dette var?

— Mest sannsynlig en svenske, cirka ett år gammel. Det kan være feil, men det er det mest sannsynlige, sier Skåtan, som vurderer skadefellingslagets arbeid som helt etter boka.

— Skuddet kom på kort avstand, et perfekt førsteskudd, og et sikkerhetsskudd som nok ikke var nødvendig, sier han.

— Det er to lisenser igjen. Hvor kommer den neste?

— Det er vanskelig å si. Vi har fulgt dyrene en stund, og det er antakelig et dyr igjen i Aust-Agder. I Vest-Agder vet vi ikke. Selv om det mest sannsynlig var noen innom for en uke siden. Vi vet at det har vært to i Vest-Agder i en periode, der den ene fra i fjor. Så vil blod- og vevsprøver vise om det gjelder denne som er felt nå, sier Skåtan.

Tett på flere ganger

Håland Moe forteller at de har vært tett på å ta den flere ganger.

— Ulven ble sett en gang tidligere mandag. Jegeren avsto fra å skyte. Det var et ureint skudd. Den var cirka 50 meter unna og det var mye vegetasjon i veien. Dessuten var ulven på vei mot neste post, sier Håland Moe.

Sporene jegerne har fulgt, viser også at ulven har vært 50 meter unna en annen post, uten at den ble oppdaget – før den brått snudde og forsvant i en annen retning.

Også på lørdag ettermiddag var jegerne tett ved å få ulven i sikte, men kom seg unna like før en post.

Tung jakt

Håland Moe beskriver jakten som svært tung.

— Det har vært en stri jobb. Mannskapene har gjort en formidabel jobb. Ulven har beveget seg over store områder. Jegerne har fulgt etter på truger. Det har vært det vanskeligste, å bevege seg i terrenget. Det har gått seint. Været har ikke gjort det lettere, med snøværet lørdag og regn på søndag, forteller Håland Moe.

Mandag morgen dro ulven nordover. Jegernes jobb har vært å komme foran ulven.

— Den krysset riksveien i 10-tiden. Klokken 14 ble den skutt. Den rakk å ta en elgku og kalv i mellomtiden, forteller Håland Moe.