Tor Arne Mjølund er en populær lærer ved KKG. Elevene Amalie Trondsdotter Haugland, Marie Erland og Johannes Timenes synes læreren er en velfortjent vinner av Holmboeprisen. Foto: Tore André Baardsen
Norges beste mattelærer heter Tor Arne Mjølund (68). Han trives altfor godt foran tavla på KKG til å gi seg med det første. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg må jo gi ros til elevene også. Vi lærere gir mye til elevene, men får utrolig mye tilbake fra dem også, sier mattelærer Tor Arne Mjølund.

Årets vinner av Holmboeprisen, som hvert år deles ut til en av landets dyktigste mattelærere, vet hva han snakker om. 44 år har gått siden han startet sin lærerkarriere, og nå har innsatsen blitt belønnet med den gjeve prisen. Premien er 100 000 kroner som skal deles med arbeidsgiver Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG).

Elevene hans mener prisen er velfortjent, og superlativene har haglet etter at det ble kjent at Mjølund er årets vinner.

— Det er ingen andre lærere som kan gå ut fra klasserommet uten at noen av elevene jukser. Men det kan Tor Arne, sier matematikkelev Johannes Timenes.

— Han kommer med lune kommentarer, er flink til å forklare og har utrolig god kontroll på alt, sier Mina Bohne om læreren sin.

Selv tar mattelæreren det hele med knusende ro.

— Jeg må jo innrømme at jeg ble litt sjokka med en gang - jeg visste jo ikke at jeg var nominert en gang. Men jeg kom meg igjen etter en dag, sier han.

Klar vinner

Leder i Norsk matematikkråd, Arvid Siqveland, har vært med på å velge ut Mjølund blant til sammen 22 kandidater. For styret i Holmboeprisen var han en klar vinner.

  • Det er ingen andre lærere som kan gå ut fra klasserommet uten at noen av elevene jukser. Men det kan Tor Arne

Norges beste mattelærer heter Tor Arne Mjølund (68). Han trives altfor godt foran tavla på KKG til å gi seg med det første. Foto: Tore André Baardsen

— Elevene hører på ham og blir fascinert, og han oppmuntrer til kreative løsninger. Det er ikke lett å være den beste matematikklæreren, men Tor Arne er født god, skryter Siqveland.Han beskriver prisen som «store greier». Når Mjølund får sin pris 19. mai er det kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som står for overrekkelsen. Deretter blir det Abelbankett med kongelig selskap.

— Vi har jo Abelprisen som går til de beste - dette er prisen som går til lærerne bak de beste matematikerne. For de fleste er Holmboeprisen bare en urealistisk høy drøm, sier Siqveland.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at «Mjølund har vært sentral i utarbeidelsen av en casebasert undervisning i matematikk for vg1 Helse og oppvekst. Opplegget har skapt begeistring både blant kolleger og i klassene, og har ført til høymotiverte elever.»

Ingen pensjonsplaner

Det var Mjølunds kollegaer ved KKG som tok initiativet til å nominere ham til prisen.

— Han har sine egne innfalsvinkler og en egen stil på undervisningen. Han skaper et godt læringsmiljø, og er flink med aldersgruppen, sier fagutvikler i matematikk ved KKG, Kjetil Damsgaard.

— Nå skyldes jo det selvsagt Kjetil og resten av mattemiljøet ved skolen også. Vi lærer mye av hverandre, skyter Mjølund inn.I tjue år var han trener for Starts juniorlag. Erfaringene fra gressmatta har ofte blitt trukket inn i klasserommet.

— En trener må jo samle laget, sier han.

Til tross for at han har passert pensjonsalder, har Mjølund ingen planer om å gi seg med det første. Til sommeren fyller han 69 år, og planlegger to nye år ved katedralskolen.

— Det er jo så gøy, vet du! Da kan jeg jo ikke slutte, sier han.

Konkurrent på Samfundets skole

En sterk kandidat til Holmboeprisen var Evert Dean, som underviser i matematikk ved Samfundets skole i Kristiansand. Han belønnes med hederlig omtale fra juryen, og beskrives som en inspirator og ressursperson for kolleger:

«Evert Dean utmerker seg først og fremst gjennom sitt arbeid med elevene i klasserommet. Evert legger vekt på samarbeid, samtale og faglige diskusjoner i matematikkundervisningen.»

Dean belønnes for sine klasser sterke deltakelser i KappAbel- og UngeAbel-konkurransen, og har deltatt og bidratt i utviklingsprosjekter i regi av Universitetet i Agder.