— De presenterer spennende tanker for vitalisering av Posebyen, og det er noe vi politikere har etterlyst lenge. Kvartalet er ett av få som er igjen der man kan få til noe omkring kulturbaserte næringer, sa byutviklingsstyrets leder Grete Kvelland Skaara (KrF).

Kvartal5_1spx50mm.ai

Hun ønsket ikke å følge administrasjonens innstilling som var å selge fire falleferdige bygg til Foreningen Posebyen til boligtakst, for deretter å la dem selv ta ansvaret for omregulering til kulturformål.

— Det blir feil. Saken bør utsettes slik at politikerne selv kan gjøre seg opp en mening om hva kvartalet bør brukes til. Vi må først ta en avgjørelse om dét, så må kvartalet bli regulert, og deretter kan bygninger selges, sa hun.

Forretningsplan

Hovedgrunnen til at politikerne ønsker utsettelse, er at Agderforskning nå skal utarbeide en forretningsplan basert på foreningen Posebyens ideer. Når den blir ferdig i september, vil man ha et klarere bilde av realismen i å omskape byens nordre hjørne til et kulturkvartal med bakgårdskafeer, butikker, håndverksbedrifter og gallerier.

Administrasjonen ville selge de shabby byggene i Kristian IVs gate 81, 83 og 85 pluss Kronprinsene gate 57 for totalt 6,95 millioner kroner. Dette har Foreningen Posebyen reagert på, både på grunn av prisen og fordi de ikke får overta så mange bygg som de ønsker. Spesielt viktig mener de det er å få hånd om den store bakgården som binder kvartalet sammen.

Bare Stian Storbukås (Frp) stemte for å selge byggene til boligtakst nå, men også i Høyre var det en viss skepsis mot å regulere kvartalet til kultur:

— Jeg har nettopp vært i Nashville, countrymusikkens hovedkvarter, og der er det bare tre kvartaler som er «lysløype» for kulturen. Vi har allerede mer enn tre kvartaler i kulturaksen fra Odderøya til kunstmuseet, og selv om vi skal ha ambisjoner, kan vi ødelegge for noe ved å gape over for mye, sa Odd Nordmo.

Mindre penger

Partifelle Helene H. Knudsen uttrykte bekymring for at kommunen kan få mindre penger ved salg av bygningene dersom de omreguleres:

— Det er innbyggernes penger, og dem skal vi forvalte på best mulig måte, sa hun.

— Det blir for snevert å tenke på skattebetalernes penger på den måten, repliserte Mette Gundersen (Ap).

— Det viktigste er byens verdier, og verdier er mer enn penger. Utviklingen av Posebyen har langt større verdi enn de pengene vi kan få ved et salg, sa hun.

Arbeiderpartiets forslag var å overdra bygningene vederlagsfritt til Foreningen Posebyen - med hjemfallsrett til kommunen - for å la dem bekoste og utvikle området i tråd med sine planer.

De gikk imidlertid sammen med KrF om å fremme utsettelsesforslaget som ble vedtatt med åtte mot én stemme. I tillegg bes administrasjonen «vurdere om Kvartal V skal utvikles for kulturbaserte næringer inklusive løsninger for kommunal eiendom og eventuelt regulere kvartalet.«

Teknisk direktør skeptisk

— Isolert sett er Foreningen Posebyens planer et utrolig spennende tiltak som vil gi et løft for den delen av byen.

Det sier teknisk direktør Ragnar Evensen til Fædrelandsvennen etter at hans innstilling om salg ble nedstemt av politikerne.

— Når jeg er skeptisk, er det for det første fordi byens kulturstrategi ikke legger opp til at kulturaksen skal vokse i den retningen. Å komprimere aktivitetene er en kvalitet i seg selv, sier han.

— For det andre sitter kommunen på store bygningsmasser, og det er vanskelig når kommunen skal gå «rundt» markedet og forfordele enkelte grupper.

— Men når det er sagt, er det viktigste at aktivitetene som kommer inn der er bærekraftige, sier han.

Kvartalet er i dag delvis regulert til boligformål, og Evensen anslår at en eventuell omregulering vil ta et drøyt år.

- Jeg er kjempelettet

— Det er viktig å ha kommunen i ryggen. Og når rapporten fra Agderforskning foreligger, er jeg sikker på at samtlige partier vil støtte oss.

Det sier Bente Pauline Buverud fra Foreningen Posebyen.

— Jeg er kjempelettet, sier hun om vedtaket som innebærer at både administrasjonen og politikerne vil se på saken på nytt.

Foreningen er også i dialog med eieren av Kristian IVs gate 77 og 79, og håper å kunne føye disse to husene til eiendommene de ønsker å overta fra kommunen.

Totalt ønsker de å istandsette ni bygg, og utvikle dem til både kultur, næring og boliger. Kostnadsestimatet ligger på om lag 30 millioner kroner, men beløpet planlegges drastisk redusert ved hjelp av dugnad og bruk av håndverkselever.

En rekke ressurspersoner deltar nå i Foreningen Posebyen, og målet er å opprette en stiftelse.