— Vi har dessverre hatt røde tall siden butikken på Sørlandssenteret åpnet. Driften har gått tyngre og tyngre siden vi åpnet. Da vi fikk ny butikk på Sørlandssenteret, så vi at det ikke var marked for to butikker i Kristiansand. Sørlandssenteret sluker dessverre alt, forteller May Linn Johanson, daglig leder for Søstrene Grene i Kristiansand sentrum.

Sammen med broren driver hun de tre butikkene den danske kjeden har i Kristiansand og Arendal. Avgjørelsen om å legge ned butikken i Kvadraturen ble tatt av hovedkontoret i Danmark for halvannen måned siden. Siste åpningsdag var nyttårsaften. Butikken sysselsatte fem personer fordelt på 2,5 årsverk. Søstrene Grene i byen åpnet dørene i oktober 2011, to år før butikken på Sørlandssenteret.

- Synd for byen

— For oss privat er dette helt pyton, og jeg synes det er fryktelig synd for byen. Men vi driver franchise og må selvsagt gjøre det hovedkontoret bestemmer. Avgjørelsen kom ikke overraskende på oss, sier Johanson.

På plakaten ved døra står det at Søstrene Grene i Kvadraturen slås sammen med butikken på Sørlandssenteret. I realiteten legges den ned. Foto: Reidar Kollstad

Butikken har hatt lokaler i Henrik Wergelandsgate, en av sidegatene til Markens. Johanson tror butikker som ligger i selve gågata har det enklere.— Vår type butikk er avhengig av drop-in-kunder. Da har plasseringen mye å si. Mange folk går bare i gågata og vil ikke ta ett skritt til sidegatene. Spesielt sommerturistene holder seg til Markens, sier Johanson.

Handler under tak

Hun roser Kvadraturforeningen for alle aktivitetene de har lagt opp til for å skape liv i byen. Men for Søstrene Grene var det ikke nok.

— Når kjeden satser på en butikk i Kristiansand, må de velge den som går best. Sørlandssenteret har mange kunder som kommer langveis fra. De kommer ikke i samme grad til Kvadraturen. Og så har været mye å si. Når det er stygt vær, vil folk handle under tak, mener Johanson.

Mye ledig

Seniorpartner og eiendomsmegler Jens Helge Hodne i næringsmegleren Sædberg og Hodne har ikke inntrykk av at det står dårlig til i sentrum nå.

— Det er mye ledig i Kvadraturen, men ikke mer enn det har vært de siste årene. Jeg sitter med et inntrykk av at det en periode var flere som la ned i Kvadraturen og satset på Sørlandssenteret. Den trenden ser vi ikke nå lenger, sier Hodne.

Daglig leder Harald Andersen i Kvadraturforeningen bekrefter bildet.

— Jeg har ikke hørt om en eneste butikk som har lagt ned i Kvadraturen og flyttet til Sørlandssenteret i 2014. Jeg tror Søstrene Grene er et isolert tilfelle, sier Andersen.

Han har ikke tall for den totale årsomsetningen for 2014 ennå, men analyser av sommerhandelen og julehandelen viser en positiv tendens.

— Blant våre medlemmer har vi bare hatt én konkurs i år. Men konkurransesituasjonen er krevende, og vi kjemper hver dag for å få folk til å velge byen. Ut fra konkurransebildet vi har, mener vi at Kvadraturen står sterkt.