— Det er bra når politiet lykkes i arbeidet med å ta forbrytere og rettsapparatet fungerer slik at de får straffen de fortjener, sier First House-rådgiver og tidligere sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Hans-Christian Vadseth.

Det var før jul i fjor at han og flere andre fikk bankkortene sine slukt i minibanker i Oslo og deretter fikk kontoene sine tappet. Hans-Christian Vadseth oppdaget at han var utsatt for svindel da han sjekket nettbanken og oppdaget kjøp på Kondomeriet - noe han ikke vedkjente seg.

Kortfanger

Oslo tingrett har funnet fire rumenere skyldig i å ha montert kortfangere og kameralister på flere minibanker i Oslo. Utstyret gjorde det mulig både å stjele bankkortene, sikre seg eiernes personlige koder og deretter ta ut penger kjøpe varer for dem.

Retten fant det bevist at rumenerne kom til Norge i den hensikt å gjennomføre en godt organisert bankkortsvindel mot intetanende bankkunder. Forklaringene deres om at de kom hit for å søke arbeid bli ikke ansett som troverdig. Overvåkingskamera viste at mens kortfangere og kameralister ble montert av en person, ble det hentet av en annen like etter at utstyret hadde slukt et bankkort. Deretter ble det foretatt raske uttak og/eller forsøkt handlet med det stjålne kortet.

Banken tok tapet

De fire stjålne bankkortene som politiet klarte å knytte til de fire rumenerne, ble til sammen tappet for 26.700 kroner og forsøkt tappet for ytterligere 10.600 kroner. I tillegg ble det kjøpt varer for 1252 kroner og forsøkt kjøpt ytterligere varer for 16.264. Både Vadseth og de tre andre som ble svindlet har fått dekket sine tap av banken.

Rumenerne ble i tillegg til lange fengselsstraffer dømt til å betale til sammen 28.000 kroner i erstatning til tre banker. I tillegg fikk de inndratt 27.650 kroner i kontanter og varer som blant annet var kjøpt på Kondomeriet.

Tre av de fire rumenerne som kom til Norge med fly og bodde her på hotell, er tidligere dømt for tilsvarende forhold i blant annet England, Frankrike og Østerrike.