Mannen falt i vannet på sydspissen av Lindesnes fyr. Foto: Roar Greipsland
Politiets innsatsleder Knut Ås sammen med helsepersonell og politi på stedet. Foto: Roar Greipsland
Luftambulansen fra Arendal deltok også i søket. Foto: Roar Greipsland
Sea King-helikopteret søkte i lengre tid under vanskelige forhold. Foto: Roar Greipsland

MANDAL: - Det er fortsatt politi og noen frivillige igjen ved Lindesnes fyr, men vi har avsluttet leteaksjonen etter samråd med politiet, sier vakthavende redningsleder Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge.

Dersom det opptatt noe søk, blir det i så fall leting etter antatt omkommet person. Forholdene var svært ille, og sjøsprøyten sto ifølge søkemannskapene opp til fyret.

Spesielt

— Det er spesielt med to leteaksjoner på så kort tid, når de to stedene er så nærme hverandre, erkjenner Sunde.

— Vi hadde jo et håp om at Sea King-en skulle finne 24-åringen, siden helikopteret var raskt på stedet, men der var ikke mulig å se noe, legger han til.

Forholdene gjorde at redningsoperasjonsstaben kun kunne bruke helikopter i søket etter 24-åringen.

Så på sjøen

— Sjøredningsgruppa til Mandals Røde Kors og Sea King søker fortsatt i området, sier operasjonsleder Frank Solås like før klokken 20.00. Innsatsleder Knut Ås i Agder politidistrikt sa til Fædrelandsvennens reporter på stedet at et ungt par stod og så på bølgene da ulykken skjedde.

— Et ungt par i 20-årene stod helt nede på sydspissen og så på bølgene. De stod for nærme de store bølgene, så den 24 år gamle mannen ble tatt og havnet i sjøen, sa Ås.

Kvinnen er uskadet, men blir behandlet av ambulansepersonell i stedet.

— Hun er i sjokk, sa Ås.

Raskt framme

Redningsleder Siv Namork ved Hovedredningssentralen sa tidligere at forholdene rundt fyret var for farlige til å sende ned dykkere.

— Vi er ikke kjent med at det er gjort observasjoner av savnede etter at han falt uti sjøen. Sea King-en var raskt på plass, men ser ikke noe grunnet skum og grov sjø, legger hun til.

Sea King-helikopteret søkte i lengre tid under vanskelige forhold. Foto: Roar Greipsland

— Tragisk

Fyrvokter Kjell Olsen sier at folk stort sett er veldig forsiktige rundt fyret.

— Men denne gangen gikk det galt, og det er forferdelig tragisk. Det har skjedd ei gang før, sier Olsen.

Daglig leder Anne Solvang Salvesen ved Lindesnes fyr bekrefter at en mann i 20-årene er savnet, og sier klokken 17.30 at leteaksjonen pågår for fullt.

To leteaksjoner

AMK-sentralen ved Sørlandet sykehus opplyser at luftambulansen Arendal er på vei til Lindesnes for å delta i en aksjon, men kan ikke si noe om oppdragets art.

Dermed er det to leteaksjoner i Lindesnesregionen torsdag. Et brødrepar og tråleren de la ut i onsdag morgen er fortsatt savneti området mellom Lindesnes og Farsund.