— Varmepumpa sto ferdig montert. Den og alt som hørte med forsvant. Til og med skruene i veggen tok de med seg, sier Geir Ivar Reitan (37) til Fædrelandsvennen.

Han synes det hele virker veldig planlagt.

— De har visst hva de gjorde og må ha hatt med seg verktøy. Det eneste positive er at de ikke har ødelagt noe, sier Reitan.

Klarte ikke kjøleskapet

Innbruddet skjedde 30. desember, en måned før han og kona Siv Anita (39) skal flytte inn det nye huset i Erkleivveien. Varmepumpe, komfyr og oppvaskmaskin forsvant. Det eneste som sto igjen var kjøleskapet.

— Det har de nok ikke orket å bære med seg, sier Reitan.

— De har bare flyttet det, slik at de kom greit forbi med det andre, sier Siv-Anita Reitan (39).

Her sto varmepumpa skrudd fast til veggen inne i stua. Den andre delen av pumpa på utsiden ble også skrudd ned. Kobberrør og skruer forsvant sammen med pumpa. Foto: Erlend Olsbu

Flere innbruddParet er ikke de eneste som er blitt ofre for innbruddstyver i ferien.

— Det har vært en del grove tyverier både fra boliger, hytter og byggeplasser, sier kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt.

Tyvene har som regel tatt med seg kontanter, sølv, gull, datamaskiner og fotoapparater Tre nyoppførte hus har blitt tømt for hvitevarer. Det er huset til ekteparet Reitan og to boliger på Støle i Grimstad.

— Tyveri av hvitevarer fra nye hus har vi ikke hatt så mye av tidligere, sier Pedersen.

Fant ølflasker

Ekteparet Reitan anslår at de er frastjålet verdier for mellom 40.000 og 50.000 kroner.

— Det verste av alt er at de har kost seg mens de har gjort det, for vi fant to ølflasker på utsiden. De har nok vært her en stund, sier Geir Ivar.

Selv om paret ler litt av situasjonen, synes de ikke det er spesielt moro å bli utsatt for innbrudd.

— Det er ingen som liker at tyver kommer inn i huset. Du blir jo deprimert og sint. Det har dessuten vært masse tull her helt siden byggingen startet. Folk har stjålet spiker, fugemasse og diesel fra gravemaskinene til entreprenørene. For en stund siden ble jordkabelen på utsiden klippet av stjålet, sier han.

Rolig fram mot jul

For en måneds tid siden etablerte politiet en egen gruppe som skulle se på de mange boliginnbruddene hittil i år.

— I utgangspunktet skulle de hovedsakelig konsentrere seg om mobile vinningskriminelle, men har også hatt fokus mot lokale helter, sier Pedersen.

Ifølge Pedersen er tiden mellom jul og nyttår roligere enn andre tider på året.

— Vi har erfart at mobile vinningskriminelle som opererer i større team reiser hjem når det nærmer seg jul. Lokale gjengangere er også normalt mindre aktive, sier Pedersen

Tyver på dagstur

Unntaket er mindre grupper med rumenere som politier mistenker står bak noen av innbruddene.

— De kommer med ferja, gjør noen raske brekk og reiser ut av landet samme dag, sier Pedersen.

En rumener ble nylig pågrepet i forbindelse med et hytteinnbrudd i Telemark. Ifølge Pedersen kan mannen knyttes til en bil som ble sett etter et hytteinnbrudd i Lyngdal 29. desember. Tre andre rumenere som kan knyttes til samme bil vil nå bli etterlyst internasjonalt.