En runde hos en rekke kjørelærere i byen tyder på at det finnes mange strekninger i området der skiltene ikke akkurat gjør bilistene noen tjenester. Flere sier også at det er vanskelig å få det fikset.

Se video øverst i saken!

Leif Erik Svensen er kjørelærer ved R.M.B Trafikkskole. Han sier han i flere år har forsøkt å få fikset det han mener er mangelfull og misvisende skilting i Kristiansand. Foto: Reidar Kollstad
Dette 30-skiltet ved inngangen til Rødhettesvei på Søm har mistet all farge.  Foto: Frank Mersland
Påkjørselen til E 18 ved Vollevannet har vikeplikt og er kort. Mange oppfatter dette som et flettefelt, mener kjørelærer Leif Erik Svensen. Foto: Frank Mersland
I Vardåsveien er det mange skilt plassert på én stolpe. I tillegg står de i feil rekkefølge, sier kjørelæreren. Foto: Frank Mersland
Denne fotgjengerovergangen ligger midt i utkjørselen fra Einerstien. Man må gå midt i veibanen for å krysse Skonnertveien på lovlig vis, påpeker kjørelærer Leif Erik Svensen. Foto: Frank Mersland

– Misvisende, mangelfulle og feilaktige skilt kan skape trafikkfarlige situasjoner. Det må fikses, sier kjørelærer Leif Erik Svensen. Han sier han har sendt mail om dette i flere år.Seksjonssjef Anne Grete Tofte hos Statens vegvesen kjenner ikke til å ha mottatt skriftlige henvendelser fra kjørelærerne.

– Trafikkstasjonen har vært i kontakt med dem og gitt dem informasjon om hvor og hvordan de skal sende slike henvendelser. Per nå har vi ikke noen av disse sakene liggende som ubesvarte, forteller hun.

Trenger mer informasjon

Tofte legger til at skilt ikke nødvendigvis endres kun som følge av at noen klager.

– I noen tilfeller må vi ut på befaring, men uansett forholder vi oss til regelverket. Vi har fokus på at skilt skal være riktig og når ikke det er det, tar vi tak i det. Det samme gjelder selvfølgelig hvis vi oppdager feilene selv, sier hun.

Avdelingsingeniør i Ingeniørvesenet, Zoran Solomonovic, sier at kommunen heller ikke har mottatt noen henvendelser fra kjørelærerne den siste tiden.

Han utelukker ikke at det finnes skilt som ikke lenger er korrekte på kommunale veier, og ber om tips fra publikum. Han understreker at man må være nøyaktig når man melder ifra.

– Vi trenger detaljert informasjon fra stedet, gjerne med kart og faste holdepunkter. Søknader fra publikum for å bedre fremkommelighet behandles på felles befaringer med politiet og parkeringsselskapet. Da forventes det at jeg har konkret informasjon, sier han.

Ulike feil og mangler

Svensen, som er kjørelærer ved R.M.B Trafikkskole, mener likevel at det er problematisk å få til endringer.

– Vi har prøvd i mange år å få veivesenet og kommunen i tale, men det er veldig vanskelig, forteller Svensen.

Manglende vikepliktskilt og forkjørsveiskilt, skilt som mangler farge og gangfeltskilt som er satt feil vei er blant eksemplene han trekker fram fra Kristiansand.

– Jeg syns det er rart at de sier de ikke har fått henvendelser. Det er et problem for alle trafikkskolene, og mange er oppgitte, sier Svensen.

Kritisk til veivesenet

Kjøreskolelæreren får full støtte fra styrelederen i NAF i Kristiansand og Opland, Geir Lier. NAF har fått flere henvendelser fra bilister som er frustrerte over dårlige skilt i Kristiansand.

– Når det ikke er skiltet korrekt vil det kunne medføre unødvendige ulykker og i verste fall store personskader. At de ikke får fikset slike ting syns jeg er utrolig, sier han.

Distriktsleder i Trygg Trafikk, Ole Rath, oppfordrer partene til bedre samarbeid for å få skiltene fikset.

– Jeg skjønner kjøreskolelærernes frustrasjon når de skal lære bort dette riktig, og stadig opplever at de som skal sikre dette gjør det feil. Dette er viktig arbeid som kjøreskolelærere og veivesenet bør samarbeide om, sier han.