— Skadene varierer fra folk som har kommet til oss med gnagsår til hodeskader, nakkeskader og beinbrudd, sier informasjonsansvarlig Sveinung Tofteland i Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps til Fædrelandsvennen.

De har hatt påskeberedskap ved Hovden, Brokke, Bortelid og Ljosland, og behandlet totalt 125 skader. Skadene tok virkelig av onsdag før skjærtorsdag.

Overtråkk og skuldre ut av ledd

— Den mest vanlige skaden vi har behandlet er overtråkk og skuldre ut av ledd. Slikt kan fort skje i alpinbakken, sier Tofteland.

Røde Kors samarbeider tett med akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i påsken, for å raskt kunne hente folk som skader seg til fjells. Det er også mange skader som Røde Kors ikke behandler.

De mest akutte blir håndtert av luftambulansen, som var stasjonert på Hovden i påsken.

— Det har vært en ganske gjennomsnittlig påske med tanke på antall skader. I fjor var det 117 skader som vi behandlet, men i år var det også mye mer folk på fjellet enn i fjor, sier Tofteland.

8.000 dugnadstimer

De har hatt cirka 33 frivillige i døgnberedskap hele påsken, og for mange er det tradisjon å være i beredskap.

— Vi har hatt en del utskiftning blant dem som har vært på vakt, det er jo tross alt frivillig. De fleste har hatt beredskap i to-tre døgn, men noen har faktisk viet hele ferien til dette. Slikt blir jo tradisjon, og noen av de vi har hatt inne er Røde Kors-folk i tredje generasjon, sier Tofteland.

Snøscootere og ambulanse

Alle stasjonene har 1-2 snøscootere, og Røde Kors har også kjørt bårebil ved Bortelid og ambulanse på Hovden.

— I påskeferien er det jo 15-20.000 mennesker bare på Hovden som driver med ekstremsport og drikker en god del alkohol, da er det godt å kunne bistå det offentlige, sier Tofteland.