OSLO: - Ambisjonen er en dobling av dagens kraftkapasitet, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse onsdag.

Ifølge Støre skal utbyggingen skje i en periode på 20 år. I denne perioden er målet å bygge ut 30.000 MW havvind.

– Dette er et grønt industriløft i Norge og kan gi rikelige mengder fornybar kraft i fremtiden. Målet med utbyggingen er å gi folk og bedrifter store mengder rimelig kraft. Skal vi få til det, er vi nødt til å satse nå. Og vi må satse i stor skala, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Industrisatsing

Pressekonferansen ble fulgt av næringsliv og politikere langs hele kysten. Som Fædrelandsvennen meldte tirsdag kveld, ble tre Agder-ordførere varslet i forkant.

Under pressekonferansen ble det ikke sagt noe om hvor utbyggingen vil skje. Men for Agders del ble nyheten uansett svært godt mottatt. Næringsliv og politikere håper dette er satsingen som skal til for å få et nytt oppsving for leverandørindustrien.

– Vi ligger godt plassert og er godt posisjonert. Dette skal stå på skuldrene til leverandørindustrien. Vi har høy kompetanse og denne bransjen er i sterk omstilling allerede. Mange aktører har jobbet med å løfte fram havvind, sier Kristiansands ordfører Jan Oddvar Skisland til Fædrelandsvennen.

Agder-kysten har geografisk nærhet til Sørlige Nordsjø II. Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland mener leverandørindustrien i Agder ligger godt plassert for å kunne ta en viktig posisjon i havvind-utbyggingen de neste årene. Foto: NVE

Lindesnes-ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap) mener landsdelen nå kan se fram til en betydelig vekst innen havvind og nevner tre områder: flere oppdrag for leverandørindustrien, nye næringsområder for montering av havvindmøller og etablering av basestasjoner for havvind. Sistnevnte er anlegg for styring, bytte av mannskap og transport av mindre deler.

– Vi har industrien, et kunnskapsmiljø og areal. Denne miksen og denne totaliteten gjør at Agder kan ta en rolle, sier Sagebakken.

Statsministeren selv omtaler satsingen som en milepæl i norsk industri- og energihistorie.

Regjeringen legger opp til en trinnvis tildeling av areal for nye vindmøller. Målet er å åpne et samlet areal som er omtrent lag fem - seks ganger så stor som Sørlige Nordsjø II. Dette tilsvarer rundt en prosent av norske havområder.

Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum, næringsminister Jan Christian Vestre og olje- og energiminister Terje Aasland under pressekonferansen om havvind i Marmorhallen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

Hårete mål

– For det første tenker jeg at dette er et ambisjonsnivå vi har venta på, og det er gledelig å se at vi setter oss et hårete mål. Vi har kompetanse og kapasitet langs norskekysten til å produsere i denne skalaen, det har vi også vært tydelig på tidligere, sier Isabelle Aabel, prosjektleder for bærekraft, likestilling og EU ved GCE Node.

I pressekonferansen trakk Støre frem besøket han hadde i Kristiansand i forrige uke.

– Vi er svært glad for at han nevner dette. Nå må vi posisjonere oss, begynne å samle sammen prosjektene våre, adressere hvilke områder vi kan levere på og gå i dialog med bedriftene. Vi vil også legge til rette for at de bedriftene som er klare til å levere nå skal kunne gjøre det på prosjekter i Europa.

Kraftkabler

Utbyggingen betyr også at Sp aksepterer nye utenlandskabler fra utbyggingen.

I pressemeldingen fra regjeringen står det at det vil bli vurdert kabler med toveis kraftflyt. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Olje- og energidepartementet (OED) vil utrede konsekvenser av de ulike alternativene.

I pressemeldingen står det at ved valg av nettløsning til havs som innebærer tilknytning til det norske kraftsystemet skal anleggets tekniske utforming sikre nasjonale interesser. Det betyr forsyningssikkerhet og rimelige strømpriser til husholdninger, industri og næringsliv.

– Vi er opptatt av å sikre nettløsninger som sikrer mer kraft til Norge og som gir gode nettløsninger for havvindsatsingen. Dette satsingen er og svaret for å elektrifisere norsk sokkel. Vi skal også utrede hvordan en fremtidig grunnrenteskatt på havvind kan innrettes, for å sikre at en større andel av overskuddet i næringen hentes inn til fellesskapet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum i pressemeldingen.

Han sier at målet er å gi folk folk store mengder rimelig kraft som kan skape arbeidsplasser over hele landet.

Hva synes du om satsingen? Si din mening!

Debatt

Hva synes du om satsingen? Si din mening. Husk fullt navn!

Send inn

Ingen snakker om prisen vi forbrukere må betale for havvind.

Det vi vet er at prisen blir 140-200 øre/kWt for havvinden.

Så kommer nettleia i tillegg.

Det betyr at vi får varige høye strømpriser på 200-300 øre/kWt i fremtiden.

Når alle har blitt «vant» til de høye prisene forsvinner også den såkalte strømstøtten.

Det blir altså forbrukerne i Norge som må betale for politikernes og havvindlobbyens navlebeskuelse.

Vi trenger ikke denne kraften.

Karl A. Thomassen

Hva er Fiskerenes tanker om havvind og kabler i alle retninger ?? Hvordan skal de kunne tråle i disse områdene. ?? Hvordan vil dette påvirke fiske bestanden i disse områdene og Ålens Vandringer som er fredet ? ikke bra. Skal Europa ha strøm får de finne sine egen løsninger vi har nok til eget forbruk med vannkraft i Norge.

sindre solberg

Det forundrer meg at det er tatt utgangspunkt i 30 000 MW som er merkeeffekten på norske generatorer som blir drevet av vannkraft.

I snitt produseres det grovt regnet 150 TWh, eller 150 000 GWh i året som representer et gjennomsnitt effekt uttak på ca. 15 000 MW i året med norsk vannkraft.

En vindmøllepark med en samlet installert 30 000 MW generatoreffekt vil gi en gjennomsnittlig effekt på ca. 30%, alt etter hvor mye vinden blåser. Dette gir 9 000 MW.

Som igjen tilsvarer en årsproduksjon på ca. 80 TWh eller 80 000 MWh.

Hvorfor er nevnes ikke energimengden, TWh som er det som er relevant?

Tarjei Nordbo

Veldig bra og framtidsretta industrisatsing. Agders spesielle fortrinn i denne satsinga er stor. Nå kan leverandørindustrien ha en forutsigbarhet når det gjelder satsing framover og det vil garantert være bra for å trygge arbeidsplasser i regionen og å skape nye.

Kari Henriksen

Jeg tror dette er en god og fremtidsrettet plan, men det vil jo ta mange år å gjennomføre disse planen. Det som etter mitt skjønn haster mest nå, er å få bygget overføringskabler fra nord til sør i Norge slik at vi kan få en utjevning i strømprisen og dermed lettere kan få eksportinntekter uten at det går like mye ut over den innenlandske strømprisen (sør for Trondheim) som det vi har sett nå.

Bernt Erik Olsen

Havvind bygges nå uten subsidier, og kostnadene vil synke etterhvert som man bygger ut mer. Denne satsingen er helt nødvendig for å sikre lave kraftpriser, industriutvikling og energiuavhengighet. Endelig tydelige mål fra regjeringen!

John Amund Lund

Jeg mener havvind må avventes!!

Forskning fra Danmark viser at havvindmøller kan påvirke været flere tusen kilometer unna. Vindmølleparkene påvirker vindens hastighet, nedbøren og temperaturen, viser forskning fra det danske meteorologiske instituttet. Denne påvirkningen kan spores langt inn på land.

Kjetil Erland Nilsen FrP

Dette er utrolig bra. Veldig fint at regjeringen er så tydelig på dette og at vi som fylkeskommune sammen med kompetansefondene bevilget midler for to år siden til fremtidens havvind. Dette gjorde vi for at Agder skal være i front. Dette vil kunne gi ringvirkninger på hele Agder og ikke minst underbygge vår regionplan og være den elektriske region.

Arne Thomassen, fylkesordfører

Nå må de slutte å ødelegge mer natur/dyreliv for å skaffe enda mer penger til staten. Det kan bygges så mye de vil, men strømprisen for oss forbrukere vil ikke bli lavere så lenge det eksporteres ned i Europa.

Stopp eksporten, og tenk på norske arbeidsplasser/forbrukere først!

Vi har ingen energikrise i Norge, i alle fall ikke før vi gikk inn i ACER!

Preben Wiik

Vindkraft er utdatert teknologi som avgir store mengder avfall i havet som igjen vi får på middagsbordet. Det er allerede et av verdens største miljøproblemer med akkurat plastavfall som i store mengder ramler av på disse store bladene på Vindmøller. Skal de ha vindkraft som er en utdatert teknologi så sett turbinene på en plass de gjør mindre ugagn og er mer tilgjengelig for vedlikehold som f.eks. på heiområdene i indre Agder. Jeg er ikke noen miljøforkjemper, men dette er så dumt prosjekt at vanlige folk må reagere.

sindre solberg

Dette er grønn galskap. Det er strømkundene som må ta regninga for dette i overskuelig fremtid – for at vi skal selge billig og omtrent vedlikeholdsfri vannkraft til kontinentet. Jeg sier nei til vindkraft både i hav og på land. Det forurenser og ødelegger mer natur enn vi kan avse. Bygg ut vannkraften og behold eierskapet på norske hender. Jeg sier også et klart og tydelig nei til fusjon mellom Agder Energi og Glitre når saken kommer til bystyret. Kraftbaronene har ikke min tillit. Det var de som ga oss Cultiva i bytte mot våre strømregninger.

Nils Nilsen

Rikelig med rimelig energi er målet. Flytende havvind har en kostpris på over 100 øre kw/t. Kan noen presse frem et (konkret) svar fra regjeringen på hva man legger i rimelig? Noe for Fædrelandsvennen å kikke inn i?

Morten Mosberg

Vi trenger en lølsning, men dyreste løsning er uforenlig med konkuransedyktige priser. Ifølge NVE koster utbygging og drift for landbassert vind 30 øre pr kWh, mens prisen for flytende havvind er 116 øre per kWh, i tillegg kommer nettleie. og selskapsfortejneste https://www.nve.no/.../ana.../kostnader-for-kraftproduksjon/

Ebbe Boel Pedersen

Heilt topp med masse havvindmøller og på tide.

Men for svarte svingene, nå må regjering og storting slutte å legge kabler fra SØR norge til utlandet... Begynn i ÅR å legge flere kabler fra nord til sør..

Så får vi bare håpe at ikke mesteparten av arbeid og inntekter av dette, ikke forsvinner ut av Norge..

Morten Hauge

Idiotien lenge leve, med avgjørelser som dette blir det en solid spiker i kista for kampen mot å bekjempe plastforurensning i havene våre. Trekkfuglene vil nok også bli sterkt redusert. Høy produksjonskostnader og nye utenlandskabler vil føre til fortsatt dyr og om ikke dyrere strøm.

Sven Andre Svensson

Dette er knallbra for Kristiansand og Agder! Statsministeren har sett hvor mye leverandørindustrien vår har å bidra med, og vi setter nå politisk kraft og vilje til å tre inn i et nytt, grønt industrieventyr. Dette vil skape arbeidsplasser i regionen vår, og sikre at vi beholder et stort konkurransefortrinn for industrien vår - raus tilgang til billig fornybar kraft.

Jannike Arnesen

Reine vanvidd, ikke vet vi hva som skjer med fisken å hvordan den vil reagere men leste at den er forsvunnet i de områdene der havindparker er etablert, ustabilt pga vindforhold, forurensning kan ikke se noe positivt med dette, heller bygge atomkraft en å ødelegge naturen med vindkraft.

Mikael Jernes