KRISTIANSAND: – Jeg så jo aldri ungene lenger. Jobben var givende, men passet ikke med familielivet. Det ble for mye vakter på kvelds- og nattestid. For å spe på inntekten måtte jeg ta ekstravakter på kort varsel, sier Eklund.

Erkjennelsen kom i en alder av 24 år, og Eklund landet fort på hvilken vei hun skulle ta i yrkeslivet. Hun har aldri angret på valget. 11 år etter at hun startet som rørleggerlærling er hun avdelingsleder i Bravida Kristiansand VVS.

– Det er et yrke med uendelig mange muligheter og stor variasjon. Man får lønn under studiene og trenger ikke ta opp lån – og det vil alltid være behov for en rørlegger. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, ville jeg gått denne veien rett fra skolen, sier Eklund.

Her er Marit Eklund på Agder Energi sammen med kollega Thor Ståle Seljestokken, som er servicerørlegger. Foto: Bravida

Uten relevant erfaring

Når hun så ikke gjorde ble veien inn mer krevende. Hun sendte forespørsler til samtlige rørleggerbedrifter i Kristiansand, og fikk mange avslag før Oras ga henne muligheten til å lære faget i voksen alder.

– Jeg hadde ingen relevant arbeidserfaring, og mange lurte på om jeg var seriøs. Det koster å lære opp folk, og jeg forstår jo at ikke alle hadde ressurser til å følge opp en ufaglært 24-åring. Men jeg var pågående, og tror Oras til slutt forsto at jeg ikke kom til å gi meg. Så da fikk jeg sjansen, og jeg ble veldig godt tatt imot, sier Eklund.

Etter 12 år som hjelpepleier hadde hun sin siste vakt i 2017, men er tydelig på at hun bruker mye av det hun lærte i helsesektoren også i sin nye arbeidshverdag.

– Jeg er opptatt av å skape et godt arbeidsmiljø og å ta vare på kollegene mine. Jeg bruker fortsatt mange av egenskapene som hjelpepleier.

Denne saken er en del av vår digitale yrkesmesse. Hvis du har spørsmål om videregående utdanning og yrkesvalg, kan du stille spørsmål til våre eksperter.

– Tenker for tradisjonelt

Selv om hun er en av få kvinner i bransjen har hun aldri opplevd diskriminering av noe slag.

– Jeg har blitt virkelig godt mottatt, og har hatt det kjempegøy fra dag 1. Arbeidsmiljøet her er særdeles godt, og jeg har blitt inkludert og behandlet med respekt, sier Eklund.

Selv om det er blitt flere kvinner i bransjen med årene, mener hun at altfor mange jenter fortsatt tenker tradisjonelt når de velger yrke. Hun oppfordrer dem til å vurdere hvilke muligheter som finnes.

– Yrket består av et bredt omfang av varierende oppgaver innenfor VVS. Det er både spennende og utfordrende, og man lærer hele tiden. Det å oppleve mestringsfølelse og se resultatene av sitt arbeid er sentralt for meg. Arbeidsgiveren har ivaretatt meg og støttet meg, noe som gir grunnlag for ei god læringskurve. I tillegg har jeg aldri vært redd for å spørre gjennom læretiden min. Jeg har vært engasjert og har høy arbeidsmoral. Det er viktig, sier Eklund.

35-åringen mener det er mye mer ved jobben enn det folk flest får med seg.

– Mange tenker at vi bare utfører sanitærarbeid, men vi konstruerer for eksempel også hele varmeanlegg og jobber med energieffektive systemer. Lite er som følelsen du får når du ser at anlegget du selv har planlagt og laget holder vann – bokstavelig talt!

Marit Eklund som hjelpepleier i 2004. Jobben ble for vanskelig å kombinere med familielivet. – Det var mye kvelds- og nattevakter, og for å spe på inntekten måtte jeg ta ekstravakter på kort varsel, sier hun. Foto: Privat

I mammas fotspor

Som voksen er det flere veier til rørleggerfaget, men for Eklund ble det svenneprøve og deretter teknisk fagskole i to år. Går du rett fra skolen er det to år på videregående og to og et halvt år i lære. Det er veien Marits sønn Daniel tenker å ta.

– Jeg har søkt bygg- og anleggsteknikk. Yrket ser veldig interessant ut, sier 15-åringen som går i tiende klasse på Vigvoll skole.

– Inspirert av mamma?

– Ja, jeg får jo noen tips og har også vært med henne på jobb.

Skriker etter fagfolk

Ikke bare prøver mamma å rekruttere sønnen; hun avslører at også ektemannen snart begynner i Bravida.

– Det kan jo bli rene familiebedriften. Markedet skriker etter fagfolk. Det er en trygg vei å gå, men ikke mange velger den. De vet ikke helt hva det innebærer, sier Eklund.

Hennes arbeidsgiver Oras ble i 2017 kjøpt opp av Bravida, som har cirka 4000 ansatte – hvorav 300 i Agder og Rogaland – og nå skal rekruttere 200 lærlinger innen rør, elektro og ventilasjon over hele landet.

Marit Eklund sluttet som hjelpepleier og begynte som rørlegger i stedet. Hun har vært avdelingsleder i Bravida Kristiansand VVS siden i fjor. Sønnen Daniel (15) er klar for å gå samme vei, og har søkt seg inn på bygg- og anleggsteknikk på første året på videregående skole. Foto: Jacob J. Buchard

Eklund har fått flere muligheter i sin nye yrkeskarriere enn hun hadde sett for seg.

– De har dukket opp hele tiden, og jeg har kastet meg på det som har virket spennende. I mange andre bransjer må du ha lang utdanning for å klatre, men her trenger du ikke det. Du kan klatre internt, og du stagnerer aldri, sier hun.

I dag er Eklund avdelingsleder i Bravida Kristiansand VVS med personalansvar og oppfølging av kunder, salg mm.

– Kan alle gjøre det du gjorde?

– Ja, særlig hvis du er som meg og liker å tenke utenfor boksen, utfordre deg selv og jobbe fysisk!

Følg oss gjerne i sosiale medier!

Instagram: fvn.no

Snapchat: fvn.no

Facebook: Fædrelandsvennen

Lurer du på noe? Spør våre eksperter!

Nettmøte

  • Her kan du lese svarene fra våre eksperter under vår digitale yrkesmesse, 27. januar 2022.
Mari Horve Reite

Tusen takk for spørsmål og svar!

Da lukker vi nettmøtet om yrkesvalg i denne omgang. Tusen takk til alle dere som spurte og våre eksperter, som har svart på 131 spørsmål!

Hvis dere ikke rakk å spørre om det dere lurte på, er det stor sjanse for at noen har spurt om det samme. Så bare scroll ned og les!

Følg oss også gjerne på sosiale medier.

Her kan dere også stille spørsmål, og snakke om sakene vi publiserer. Ikke bare nå, men hver dag!

Instagram: fvn.no

Snapchat: fvn.no

Lykke til med valget som står foran dere!

Hei, Er det mulig å dra på utveksling i vg2 studiespesialiserende? I så fall, hva må til?

Elias Klingsheim

Hei Elias

Det er absolutt mulig. Du må kontakte rådgiveren din på skolen for veien videre. Du bør i tillegg kontakte en utvekslingsorganisasjon, og be om å få være med på et webinar. Der vil du få mye nyttig info. Lykke til, hilsen Elisabeth

Elisabeth Kielland, rådgiver ved Kvadraturen vgs

1. Hvis jeg velger å ta Vg3 agronom ved Tvedestrand, kan jeg ta påbygg etterpå hvis jeg vil studere ved NMBU?

2. hvis man tar er fagbrev innen naturbruk. Kan man da ta påbygg etter det så man kan studere ved NMBU eller starum?

Per Tore

Hei, I Tvedestrand kan du ta påbygg etter Vg3. Og alle har rett til påbygg etter fagbrev.

Kirsten Jonassen Sigmundstad, rådgiver ved Risør vgs

Hei. Studiespes.med idrettsfag i Mandal, er det noen fysiske krav til inntak?

Har astma og problemer med knær,men er generelt fysisk aktiv. Vil jeg kunne gjennomføre eller burde jeg ta et annet løp? Er karakterer i idrett prestasjonsavhengig eller går det mer på innsats, eller en kombinasjon?

Sissel Merete

Hei Sissel Merete!

Det er ikke noen fysiske krav til inntak. Gjør oppmerksom på at om du velger studiespesialisering får du kun breddeidrett eller toppidrett fotball eller håndball som programfag på vg2 /vg3. En konsekvens av å velg topp- eller breddeidrett, er at du da ikke kan velge andre fag du kanskje hadde hatt lyst på.

Velger du utdanningsprogrammet idrettsfag er det selvsagt flere fag relatert til idrett. Karakterene i idrettsfagene settes i hovedsak etter prestasjon, men innsats er selvsagt viktig :)

Slik du beskriver helseutfordringene dine bør du tenke nøye gjennom om idrett kanskje kan bli krevende for deg.

Lykke til med valget ditt! Mvh Geir

Geir Lauvdal, avdelingsleder Mandal videregående skole

Hei. Jeg er interessert i husdyr. Jeg vil søke på naturbruk, og satser på å bli agronom. Er det da Tvedestrand videregående skole som er plassen?

Katja

Hei, Da har Tvedestrand tilbud for deg. De har både heste- og dyrefag, men også landbruk og gartner. Tvedestrand har også hybelbygg for elever som har lang vei.

Kirsten Jonassen Sigmundstad, rådgiver ved Risør vgs

1. Hvis jeg velger å ta Vg3 agronom ved Tvedestrand, kan jeg ta påbygg etterpå hvis jeg vil studere ved NMBU?

2. hvis man tar er fagbrev innen naturbruk. Kan man da ta påbygg etter det så man kan studere ved NMBU eller starum?

Per Tore

Hei Per Tore!

Litt mer utfyllende svar angående påbygg:

Hvis du tar Vg3 Landbruk ved Tvedestrand vgs., kan du ta påbygg etterpå. Dette gjelder også hvis du tar fagbrev innenfor naturbruk. Så lenge du har en bestått fag- og yrkeskompetanse, får du det vi kaller påbyggingsrett (forutsetter at du er 24 år eller yngre når du består den).

Mia Smørdal Krokvik, rådgiver ved inntak og elevtjenester i Agder FK

Hei. Jeg er interessert i husdyr. Jeg vil søke på naturbruk, og satser på å bli agronom. Er det da Tvedestrand videregående skole som er plassen?

Katja

1. Hvis jeg velger å ta Vg3 agronom ved Tvedestrand, kan jeg ta påbygg etterpå hvis jeg vil studere ved NMBU?

2. hvis man tar er fagbrev innen naturbruk. Kan man da ta påbygg etter det så man kan studere ved NMBU eller starum?

Per Tore

Hei! Tvedestrand har naturbruk, og der kan du få både heste- og dyrefag, men også landbruk og gartnerfag. Tvedestrand har også eget hybelbygg for de som har lang vei. Det er mulig å ta VG3 i Tvedestrand, eller påbygg om man vil det. Du kan også ta påbygg etter VG3.

Kirsten Jonassen Sigmundstad, rådgiver ved Risør vgs

Hei. Jeg er interessert i husdyr. Jeg vil søke på naturbruk, og satser på å bli agronom. Er det da Tvedestrand videregående skole som er plassen?

Katja

Hei Katja!

Da vil jeg tro at Tvedestrand videregående skole er plassen for deg, i alle fall så lenge du bor øst i Agder. For å bli agronom må du ta Vg2 landbruk og gartnernæring og deretter Vg3 landbruk. Disse tilbudene har de i Tvedestrand. Vi har også Vg1 naturbruk og Vg2 landbruk og gartnernæring ved Søgne vgs., men de tilbyr per nå ikke Vg3 landbruk. Lykke til på veien til å bli agronom :)

Mia Smørdal Krokvik, rådgiver ved inntak og elevtjenester i Agder FK

Takk for kjapt svar. Vil bli hundetrener for redningshunder. Er det skoler man kan bo på og ta med egen hund? Og hva er forskjellene om man velger Offentlig eller en av de kristne skolene som har naturbruk?

Linda, Arendal :)

Hei igjen Linda,

Jeg fant informasjon om hvordan bli hundetrener for redningshunder her.

Når det gjelder retningslinjer for å ta med egen hund på skolen er jeg usikker. Leser at Tvedestrand vgs har 8 plasser på hybelbygg hund, men jeg vil anbefale deg å ta kontakt med den skolen du ønsker å søke deg til.

Utdanningen ved de offentlige og private skolene følger samme læreplaner, så innholdet er likt.

Lykke til med et spennende yrkesvalg!

Hilsen Anne

Anne Klepsland Simonsen, seniorrådgiver i NHO Agder

Hei jeg er veldig usikker på to linjer jeg vil ta. Den først er vanlig studiespess på tangen fordi det er den vanligste retningen og jeg tenker å bli noen innenfor lege. Men jeg er veldig glad i og male og tegne. Jeg elsker og bruke fritiden min på det og har også lyst til å ta kunst og design. Jeg klarer ikke å velge

Mariam

Hei. Å velge kan være vanskelig! Så fint at du har flere ting du har lyst til. Det er viktig å vite at det er mulig, og helt ok, å gjøre et omvalg dersom du finner ut at du har valgt feil! Men det kan jo også godt være at du vil trives på begge mulighetene! Noen ganger blir man ikke sikker, men må bare ta en sjanse.

Dersom du vil bli lege må du ha fordypning i realfag. Så om du velger fordypning i kunst og design, må du nok i så fall ta disse realfagene etter videregående hvis du fortsatt vil bli lege da.

Lykke til med valget! Snakk gjerne med noen som kjenner deg godt, det kan ofte hjelpe litt.

Audhild Strømme, rådgiver ved Vågsbygd videregående skole

Hei jeg er veldig usikker på to linjer jeg vil ta. Den først er vanlig studiespess på tangen fordi det er den vanligste retningen og jeg tenker å bli noen innenfor lege. Men jeg er veldig glad i og male og tegne. Jeg elsker og bruke fritiden min på det og har også lyst til å ta kunst og design. Jeg klarer ikke å velge

Mariam

Hei Mariam

Det som er så bra med utdanningssystemet vårt, er at det er lite som stenger hvis du ønsker å endre retning etter hvert. Hvis du liker å tegne og male, kan du gjerne gå dette utdanningsprogrammet i vgs. Jeg synes det er viktig at du har gode år i videregående. Hvis du ønsker å bli lege, finnes det flere muligheter for å ta opp de realfagene du trenger etter vgs. Du vil jo da ikke få førstegangsvitnemål ved opptak til medisinstudiet, men du kan samle poeng slik at du kan konkurrere deg inn etter hvert. Medisinstudier i utlandet er også en mulighet. Alternativet - og det er også bra, selvfølgelig - er å ta studiespesialisering i vgs og ta alle de realfagene som trengs med en gang. Lykke til! Hilsen Elisabeth

Elisabeth Kielland, rådgiver ved Kvadraturen vgs
Mari Horve Reite

Sjekk Hedda Grimestads hverdag

Kollega Johanne Ousdal har møtt lærlingen Hedda Grimestad, som er på Laudal kraftstasjon.

Hei, igjen!

Når man søker Helse og oppvekst vg1 må man skrive i søknaden om man ønsker yrkesfaglig eller studieforberedende løp.

1) Dersom man velger studieforberedende løp vg1 men finner ut i løpet av Vg1 at man ønsker å ta fagbrev i stedet for påbygg vg3, går det greit?

(ref at man ikke trengte å søke påbygg el læreplass før 1/3 i vg2)

ss

Det ser ut til at svaret mitt forsvant :-) Du må søke Vg1 helse- og oppvekstfag i Vigo, og i neste trinn i søkeprosessen vil du se at du må velge enten studieforberedende eller yrkesfaglig retning. Hilsen Elisabeth

Elisabeth Kielland, rådgiver ved Kvadraturen vgs

Hvilke yrker kan man bli ved å gå naturbruk, vg2 heste og dyrefag og så ta fagbrev i dyrefaget? Hva er forskjell på fagbrev i hestefaget og dyrefaget?

Linda, Arendal

Hei Linda,

Jeg bruker mye vilbli.no for å lære mer om ulike utdanninger og yrkesvalg. Utklipp fra vilbli.no:

Som dyrefagarbeider jobber du i ulike typer virksomheter som tilbyr opplevelser, tjenester og produkter knyttet til dyr. Det kan være formidling og veiledning, salg av produkter eller omsorgs- og helsetilbud. Du kan for eksempel bli dyreklinikkassistent, dyrebutikkmedarbeider, tjenestehundfører, instruktør på hundeskole eller jobbe i dyreanlegg eller med forskning på dyr.

En fagarbeider i hestefaget kan arbeide innenfor travnæring, ridevirksomhet, galoppnæring, bedrifter som driver med hesteturisme og fritidsaktiviteter, stutteribedrifter og bedrifter som driver med hest brukt i terapi og annen helserelatert virksomhet.

Du kan også ta kontakt med en av skolene i Agder som tilbyr naturbruk for flere tips og råd.

Lykke til med utdanningsvalget.

Hilsen Anne

Anne Klepsland Simonsen, seniorrådgiver i NHO Agder

Hei, igjen!

Når man søker Helse og oppvekst vg1 må man skrive i søknaden om man ønsker yrkesfaglig eller studieforberedende løp.

1) Dersom man velger studieforberedende løp vg1 men finner ut i løpet av Vg1 at man ønsker å ta fagbrev i stedet for påbygg vg3, går det greit?

(ref at man ikke trengte å søke påbygg el læreplass før 1/3 i vg2)

ss

Hei igjen!

Da forstår jeg litt mer hva du lurte på, jeg misforsto deg litt i ste.

Dersom du velger å søke Helse- og oppvekstfag med studiekompetanse, er det et 3-årig løp i skole. I det tilfellet er det slik at du har valgt å ta påbygg ved å søke dette og ikke "vanlig" Helse- og oppvekstfag, siden det er et spesiallaget tilbud med påbygg innebygd i løpet av tre år.

Finner du ut at du heller vil gå i lære, må du rett og slett gjøre et omvalg til "vanlig" Helse- og oppvekstfag og dermed gå Vg1 om igjen. Det hender at noen skoler klarer å lage lokale løsninger slik at man slipper omvalg, men det kan ikke planlegges for det eller regnes med.

Mia Smørdal Krokvik, rådgiver ved inntak og elevtjenester i Agder FK

Kan man ta programfag på nett, om man skal gå på en skole som ikke har de programfagene man ønsker?

Marie

Et slikt tilbud må tas opp i hvert enkelt tilfelle, i samråd med utdanningsavdelingen og den skolen du går på. Det er vanskelig å svare ja eller nei på dette. Hilsen Elisabeth

Elisabeth Kielland, rådgiver ved Kvadraturen vgs

Dersom man har en utdannelse og fullført et fagbrev. Har man da noen muligheter til å ta en ny utdannelse på vgs ( er over 25)

Stian

Hei Stian:-)!

Da bør du ta kontakt med Karriere Agder.

Lykke til:-)!

Lene

Lene Aukland Heiberg, rådgiver ved Mandal videregående skole

Hva skal man gjøre når den testen ikke hjelper?

.

Du bør snakke med folk du omgås, for å få gode innspill på hva du kunne passe til. Familie og venner f eks. Du bør også ta en prat med rådgiver på skolen din.

Elisabeth Kielland, rådgiver ved Kvadraturen vgs

Hva skal man gjøre når den testen ikke hjelper?

.

Snakk med noen som kjenner deg godt, prøv å finne ut hva du trives med. Når går tida fort?

Marianne Stray Aas, rådgiver i oppvekst i Kristiansand kommune

Er studie med breddeidrett krevende? Er det noen interesser man bør ha for å gå den linja?

Thilde

Hei Thilde

Det er ei flott linje! Den kan oppleves krevende fordi du har mange fag, og du skal få studiekompetanse i tillegg til idrettsfagene. Mange får likevel overskudd av daglig trening på skolen, og blanding av trening og teorifag er motiverende for mange. Hilsen Elisabeth

Elisabeth Kielland, rådgiver ved Kvadraturen vgs