KRISTIANSAND: Fredag kveld ble innsynsløsningen innsyn.no tildelt Nordic Data Journalism Award i Odense i Danmark.

– Dette er en stor anerkjennelse av arbeidet Fædrelandsvennen har gjort, og det er er veldig moro å få internasjonal oppmerksomhet rundt det. Vi merker at ikke bare våre norske, men også nordiske kolleger synes dette er moro og viser interesse for modellen, sier journalist Tarjei Leer-Salvesen.

– Et viktig verktøy

Det er femte gang han går på podiet for å hente heder og ære og pris for den nasjonale søkemotoren med 7,6 millioner journaloppføringer per i dag. Og det stopper ikke der.

«En løsning ut fra frustrasjonen over manglende tilgang til riktige data. Et viktig verktøy for mange journalister. En enkel tjeneste som åpner opp skjulte dokumenter for publikum. Et gjennombrudd for åpenhet i samfunnet og journalistikken generelt», het det i NODA-juryens begrunnelse.

Prisen var spesielt myntet på den tekniske løsningen som er utviklet etter oppfordring fra Oslo Redaktørforening, som omfatter 50 arkiv i Oslo kommune, alle bydelene og fagetatene.

– Juryen var spesielt overrasket over at en regionavis fra Kristiansand bruker krefter på å gjøre en sånn jobb for kolleger i andre mediehus, forteller Leer-Salvesen.

Sørlandsporten ble lansert i 2013, og det startet med å åpne opp Kristiansand kommunes postjournal. Foto: Arkivfoto

Sørlandsporten fra 2013

Det var totalt 45 innsendte bidrag fordelt på tre kategorier. VG var det andre norske mediehuset som kapret pris, i kategorien datastøttet journalistikk.

Innsyn.no startet opprinnelig som «Sørlandsporten» i 2013, en søkbar database i Kristiansand kommunes postjournal. Deretter ble den utvidet med UiA og Sørlandet sykehus.

Tjenesten omfatter nå alle universiteter i Norge, Den norske Kirke, Forsvaret, alle politidistriktene og det jobbes med helseforetakene. Jobben går ut på å samle inn offentlige journaler og tilrettelegge innholdet slik at det kan leses og forstås av dataprogrammer.

Fædrelandsvennens team bak innsyn.no består i tillegg av medieutviklerne Atle Brandt og Kenneth Lykkås, og designer Frode Nordbø.