KRISTIANSAND: — Det har vært en uakseptabel situasjon kollegaene imellom. Jeg har nå gått inn og markert en klar holdning og satt ned noen merkesteiner. Det tiltrekker seg naturlig litt oppmerksomhet, sier politimester Bjørn Hareide i Agder politidistrikt.

— Jeg har bedt om ekstern bistand for å rydde opp i det underliggende som gjør arbeidsmiljøet anstrengt. Det vil blant annet si bedriftshelsetjenesten. Vi må stable opp et fellesskap slik at folk ikke setter hverandre opp mot hverandre, sier Hareide.

Politimesteren setter dermed ord på og bekrefter et sett av konflikter på politihuset i Kristiansand og ute i politidistriktet. Ingen av hans undersåtter tør gå åpent ut og fortelle hva konflikten handler om.

— Da bygger vi hverandre ned, og ikke motsatt, sier Hareide som begrunnelse for munnkurven eksternt.

— Når det er knapphet på ressurser, blir frontene hardere, sier politimesteren.

Konflikter

Fædrelandsvennen har over flere dager snakket med et tosifret antall kilder om konfliktene i politiet.

Dette er hva politikildene sier ligger bak konflikten:

Opprettelsen av og ansettelsen av politifolk i Felles kriminalenhet for noen år siden, har gitt politifolk utenfor spesialenheten følelsen av å være et b-lag.

Flere kilder sier at de ansatte på Felles Kriminalenhet har fått høyere personlige tillegg enn de andre ansatte.

Konflikten mellom Kristiansand politistasjon og Felles kriminalenhet toppet seg da en spesialiststilling ved Kristiansand politistasjon ble flyttet til Felles kriminalenhet.

De ansatte ved Kristiansand politistasjon og ledelsen reagerte skarpt på dette. Politimester Bjørn Hareide påtok seg en meglerrolle, men meglingsrunden utløste enda mer bråk.

Forgiftet

Politimesteren beskyldes av flere kilder for å forgifte et arbeidsmiljø de ansatte selv inntil nylig har betegnet som meget godt.

Denne konflikten kommer på toppen av at politifolkene mener at Hareide nok en gang bruker bemanningen på politistasjonen i Kristiansand som budsjettmessig salderingspost.

En arbeidsmiljøundersøkelse blant de ansatte på politistasjonen i Kristiansand i vår viste en uvanlig stor tilfredshet med arbeidsmiljøet. I den samme undersøkelsen fikk Bjørn Hareide og toppledelsen i Agder politidistrikt strykkarakter. Nå sier en kilde i politiet at arbeidsmiljøet er i fritt fall på Kristiansand politistasjon.

— Jeg vil ha vekk følelsen av at noen er på et A-lag og andre på et B-lag, sier Hareide.