LILLESAND : — Akkurat nå kvalitetsbestemmer jeg juleribba. Den siste tiden før går produksjonen rett til himmels, sier slakter Jens Øystein Eide.Han har det travelt i det nye slakteriet på Gaupemyr. Der henger grisene i lange rekker og skal bli til ribbe og skinke og annet godt. I tiden fra midt i november til jul blir det slaktet tusen griser. Det gir 15 tonn ribbe. Dessuten slaktes det mer lam enn noen sinne hos slakter Eide. 2.500 lam skal bli til pinnekjøtt og fenalår. - Pinnekjøtt puster ribba i nakken som julemat, sier Eide. Han produserer rundt 8 tonn pinnekjøtt til jul.Det er sau som har vært på beite på øyene i Blindleia eller på heia i Setesdal. Eide er veldig opptatt av at maten skal være lokal. Han har fått et ras av leverandører fra Setesdal som velger slakteren i Lillesand i stedet for å sende dyrene sine lange veier for å slaktes..- De kommer heller hit. I høst har vi fått 4-5000 lam fra Setesdal. De blir til pinnekjøtt, fenalår og ferskt lammekjøtt i disken. Vi prøver å fortelle kundene hvor kjøttet kommer fra, vi har full sporing på hvert enkelt dyr, forteller Eide.Det er noe kundene setter pris på, ikke minst sommergjestene fra Blindleia, som kan kjøpe kjøtt av de sauene de har sett på beite hele sommeren.Aktiviteten hos slakter Eide er ekstra stor i år, etter at de flyttet over i nytt slakteri på høstparten, akkurat da høstslaktingen startet. De har fått slakting fra 150-200 nye produsenter, det er en dobling i antall produsenter og over dobling i antall kilo slakt.- Men jeg er livredd for at vi skal oppfattes som store. Vi skal være et lokalt alternativ. Vi legger hele sjelen i produktet vårt, understreker Eide.Og så kommer spørsmålet om hva slakteren selv spiser til jul. Og tro det eller ei, på julaften spiser slakter Eide torsk!- Men julemat er mye mer enn julemiddag, sier han unnskyldende. For han spiser både pinnekjøtt og ribbe de andre dagene, og på julaften er det også koldtbord med alle de andre rettene som hører med på et julebord.