uønsket forbud | Den nye røykeloven trådte i kraft tirsdag 1. juni. Den forbyr alle serveringssteder å la gjester røyke innendørs, uansett hvilke tiltak som iverksettes. Det er en dramatisk omlegging av statens politikk på området. I lang tid har det vært tilstrekkelig om det ble laget egne røykerom, eller at det ble investert i gode ventilasjonsanlegg. Målsettingen med røykeloven er at servitørene ikke skal måtte utsette seg for passiv røyking. Det er et prisverdig mål. For røyking, uansett om det er passiv eller aktiv, er skadelig. Men røykeloven slik den er utformet er likevel helt håpløs. Ny teknologi som blant annet effektive røykegardiner viser at det er mulig å fjerne all røyk i luften. Det betyr at det hadde vært mulig å nå målsettingen om et røykfritt arbeidsmiljø for servitører, uten å måtte ty til så dramatiske virkemidler som det den nye røykeloven er. Mange serveringssteder har allerede investert i kostbare ventilasjonsanlegg, nettopp for å tilpasse seg krav om et røykfritt arbeidsmiljø. Disse investeringene er nå bortkastet. Millioner av investerte kroner har med andre ord gått opp i røyk. Den vinglete opptredenen til enkelte politikere har altså påført serveringsbransjen enorme unødvendige utgifter. Samtidig bruker nå helseminister Dagfinn Høybråten millioner på å markedsføre den nye røykeloven i radio og på TV. Skattebetalernes penger går til å lønne kostbare informasjonsrådgivere for å hjelpe Høybråten med å forlede det norske folk til å tro at røykeloven var nødvendig. Det er uakseptabelt!Fremskrittspartiet har hele tiden kjempet mot den nye røykeloven. Vi visste at det var mulig å nå målsettingen om et røykfritt arbeidsmiljø med ny teknologi. På denne måten kunne røykere og ikke-røykere ha fortsatt å treffes i sosialt lag på puber, restauranter over en øl eller et glass vin. Men det var kanskje akkurat det Høybråten ville hindre?Harald Tom NesvikStortingsrepresentant (FrP)