KEY WEST: Wilma kommer direkte fra Mexico der den etterlot smadrede hoteller og boliger på feriesteder langs Yucatán-kysten. Orkanen svekket seg mens den lå og roterte over Yucatán, men vokste i styrke da den kom ut over åpent vann igjen med kurs for Florida.

Wilma ble søndag oppgradert igjen til en kategori 3-orkan, som er i stand til å gjøre stor skade. Ekspertene mener den kan skyve foran seg en flodbølge på opp til 5 meter inn over kysten av det sørvestlige Florida.

Få evakuerer

Likevel er det bare rundt 7 prosent av de 80.000 innbyggerne i Key West og de andre øyene som har reist sin vei, trass i man risikerer å bli isolert om bruene mellom øyene blir vasket bort av dønningene som ventes.

Den siste bussen som myndighetene satte opp for å evakuere befolkningen, dro fra Key West søndag morgen med bare føreren og én passasjer om bord.

Guvernør Jeb Bush bare ristet på hodet over at så mange er blitt igjen.

– En orkan kommer, og en orkan er en orkan, sa han og advarte om at folk ikke måtte regne med at redningsmannskaper greier å nå fram til dem når stormen kommer.

Det var ventet at orkanen ville treffe land på formiddagen mandag, passere nord for Miami og så fortsette ut over Atlanterhavet.

Også på Cuba var myndighetene i full beredskap siden Wilma ville passere langs nordkysten av øya på vei mot Florida, for annen gang på få dager. Tidligere i uka ble nærmere en halv million mennesker evakuert da Wilma feide over de vestligste provinsene av Cuba og la store landområder under meterhøyt vann.

Roterte i dagevis

Wilma gjorde enorm skade da den i flere dager lå nesten stille og kvernet over kysten av Yucatán mens den slapp store mengder nedbør. Ikke bare blåste vinden tak og trær bort, men Cancún ble også oversvømmet av en nesten åtte meter høy flombølge.

– Cancún er tilintetgjort, sa viseadmiral i den mexicanske marinen, Martín Fernández, og guvernøren i delstaten Quintana Roo, Felix González sier at hjemmene til én million mennesker er jevnet med jorda.

Forvirrede turister våget seg søndag fram og vasset mellom veltede trær, brukne reklameskilt og bygningsrester i meterhøyt vann i den populære feriebyen på jakt etter mat og vann etter tre dager i tilfluktssentra uten strøm.

Hotell etter hotell var smadret av stormen, med lobbyer fulle av knuste møbler i flomvannet, og gatene så ut som krigssoner.

Plyndring

Mens oversvømmelser holdt politiet tilbake, plyndret horder av lokale innbyggere butikker i Cancún etter orkanen Wilmas herjinger.

Folk vasset gjennom gatene for å stjele fjernsynsapparater, vaskemaskiner, sykler og andre husholdningsvarer fra butikker i den sønderblåste feriebyen, melder en utsendt journalist fra nyhetsbyrået AFP.

Private sikkerhetsfolk som skulle holdt vakt ved butikkene, hadde forlatt sine poster på grunn av det sterke uværet. Samtidig hadde politiet problemer med å ta seg fram, ettersom vannet sto opptil én meter over bakken i enkelte områder.

250 føderale politifolk skulle etter planen ankomme i byen i løpet av søndag for å bistå de lokale politistyrkene.

Minst åtte mennesker mistet livet som følge av uværet langs Mexicos karibiske kyst, og ti omkom da orkanen feide over Haiti noen dager før.

Fire lik er funnet på øya Cozumel, der regnet styrtet ned tre dager i strekk og orkanvinden blåste så sterkt at taket er revet av mange bygninger.

To personer mistet livet i feriebyen Playa del Carmen, én person mistet livet i Cancún og en fjerde omkom da han ble kvestet av et tre. Samtidig er to fiskere meldt savnet.

Mer enn 71.000 mennesker, mange av dem utenlandske turister, var søndag fortsatt stuet sammen i tilfluktsrom for tredje dag på rad.