— Selv om fastrentene har steget noe, er de fremdeles svært lave, sier seniorrådgiver Ommund Braut i Norsk Familieøkonomi til NTB.

Selv de siste tvilerne blant makroøkonomene er nå overbevist om at sentralbanksjef Svein Gjedrem kommer til å sette opp styringsrentene på det kommende rentemøtet i november.

Markedsrentene avspeiler også forventningen om renteøkninger. De har steget den siste tiden. Det er renteforventningene fram i tid som gir grunnlaget for nivået på fastrentene, og dermed er disse også stigende etter å ha ligget på et rekordlavt nivå i sommer.

Braut anbefaler i utgangspunktet flytende rente dersom du har økonomi til det. Trolig er flytende rente det som økonomisk er mest gunstig over tid.

En binding av renten er en form for forsikring, som dermed også innebærer enn viss «forsikringspremie». I dag er de gunstigste fastrentene rundt 1,5 prosentpoeng dyrere enn de billigste lånene med flytende rente.

— Å gå inn på et fastrentelån med tre års binding vil jeg ikke anbefale. Så langt fram kan vi si med ganske stor sikkerhet at rentenivået fortsatt vil holde seg lavt, fastslår Braut.

Den som derimot går inn på en binding på mellom fem og ti år kan derimot komme til å smile fornøyd om en del år, mener Braut. Ti år er lang tid, og selv om det spås lave renter mange år framover kan mye skje som endrer den situasjonen. Økonomene har tatt feil i sine spådommer mange ganger før.

De gunstigste fastrente-lånene med fem års binding har en effektiv rente på rundt 4,5 prosent, mens du kan binde renten i ti år til fem prosent.

Velger du rentebinding, så advarer Braut mot å binde hele lånet. Binding betyr i realiteten at du er bundet til mer enn renteprosenten. Du er også bundet til å betale renter og avdrag etter den fastsatte planen i bindingsperioden. Du er bundet til banken og kan ikke endre på noe i forhold til lånet.

— Skulle du angre er det mulig å gå ut av fastrentelånet, men dersom den flytende renten er mye lavere enn fastrenten må du betale deg ut med en overkurs. Trøsten er at en overkurs gir fradrag på selvangivelsen på samme måte som renteutgifter.

Ved å binde deler av lånet kan du imidlertid få litt av begge deler: Forutsigbarhet og fleksibilitet.

kristin.aanensen@ntb.no