VENNESLA: — Jeg understreker at det dreier seg om et betinget permitteringsvarsel. Det er slett ikke sikkert at permitteringene blir iverksatt. Og hvis de blir det, har vi håp om at det vil gjelde et vesentlig lavere antall enn de femten ansatte på den maskinen som stanses, sier økonomidirektør Siss Ågedal til Fædrelandsvennen.

Også hovedtillitsvalgt Bjørn Helge Knutsen er betinget optimist.

— Det underliggende problem er sviktende ordretilgang, og det rammer fabrikker over hele Europa. Det er altså ikke noe spesifikt Hunsfos-problem. Vi håper det kommer nye ordre slik at permitteringer unngås – det har skjedd flere ganger tidligere, sier Knutsen.

Når den ene papirmaskinen stanses mandag, er det ut fra et føre vár-prinsipp. Bedriften vil ikke produsere mer for lager.

— De femten ansatte som berøres vil i størst mulig grad bli plassert andre steder i fabrikken. Vi vil bruke dem som erstatning for innleid arbeidskraft og bruk av overtid. Hvis det blir permitteringer, er jeg nokså sikker på at det vil ramme et svært lite antall av våre 180 ansatte, sier Ågedal.

— Varselet gjelder fra 9. november, kan det unngås?

— Ja, hvis vi får nye ordre i løpet av de neste to ukene. Det har vi opplevd mange ganger, sist ved juletider i fjor. Vi hadde planlagt full produksjonsstans i romjula på grunn av lav ordretilgang. Og så kom ordrene, slik at vi måtte kjøre full produksjon i hele romjula, fortel ler Siss Ågedal.

Hvor lenge eventuelle permitteringer vil vare kan verken direktør eller tillitsvalgt anslå, ettersom det fullt ut avhenger av ordresituasjonen fremover.