OSLO: Til grunn for Utdanningsdirektoratets avgjørelse ligger økonomiske disposisjoner fra Skjærgårdsskolens side som har medført at statstilskuddet ikke fullt ut har kommet elevene til gode, samt uregelmessigheter knyttet til kontraktsforhold vedrørende leie av lokaler, skriver Utdanningsdirektoratet i en pressemelding.

Leiekontrakten som gjaldt mellom Skjærgårdskirka og Skjærgårdsskolen for skoleåret 2002/2003 ble først sendt fylkesmannen i en usignert versjon, datert 01.06.02. Kontrakten var inngått av Glenn Rasmussen for Skjærgårdskirka og Jan Åge Gabrielsen for Skjærgårdsskolen. Senere har Utdanningsdirektoratet fått en signert versjon av kontrakten med samme datering. Imidlertid var Gabrielsen ikke tilsatt ved skolen da kontrakten ble inngått.

Utskrift fra Enhetsregisteret i Brønnøysund viser at Skjærgårdskirka ble registrert i Enhetsregisteret 07.10.02, det vil si over fire måneder etter at kontrakten skal ha blitt inngått. I kontrakten framgår imidlertid Skjærgårdskirkas organisasjonsnummer.

I tillegg kommer andre økonomiske forhold, som at Glenn Rasmussen har mottatt lønn fra Skjærgårdsskolen uten å ha et tilsettingsforhold til skolen.

Fylkesmannen i Aust-Agders laget en tilsynsrapport om Skjærgårdsskolen i Fevik. Rapporten reiste flere spørsmål ved måten Skjærgårdsskolen har opptrådt i forhold til friskoleloven. Rapporten skulle vært ferdigbehandlet 4. oktober men ble først lagt fram i dag torsdag.

Fylkesmannens rapport satte fokus på en rekke sider ved driften av Skjærgårdsskolen sett i forhold til friskoleloven. Både skoleledelse og økonomi er ifølge fylkesmannen ikke i samsvar med bestemmelsene som kvalifiserer for godkjenning etter friskoleloven og dermed for statstilskudd.

Utdanningsdirektoratet har fått delegert oppgaven med å godkjenne friskoler etter friskoleloven.