LILLESAND: — Nå er slakteriet i gang. Det er en stor begivenhet!Slakter Jens Øystein Eide smiler fra øre til øre og viser rundt i det flotte nye slakteriet i kjøttsamvirkets tidligere anlegg på Gaupemyr. Der har den tradisjonsrike familiebedriften fått et topp moderne slakteanlegg på et par tusen kvadratmeter. Det betyr en femdobling av kapasiteten i forhold til de trange lokalene på Tingsakersenteret som slakteren var i ferd med å vokse ut av.Ni ansatte arbeider i det nye slakteriet, det betyr tre nye arbeidsplasser. Og det skal bli flere, lover slakter Eide. Forsinket

Den offisielle åpningen av slakteriet skjer 9. september, flere måneder etter skjema. Det skulle egentlig vært åpnet i begynnelsen av mai. Den første prøveslaktingen begynte 22. juli, og fram til nå har det vært jobbet med tilpasninger for å få alt på plass. Mandag starter ordinær drift.- Nå måtte vi bare komme i gang. Sist i august og i begynnelsen av september er den mest hektiske høstsesongen, forteller Eide. Slakteriet har hatt stor pågang av bønder som ønsker å levere slakt etter at Norsk Kjøtt har lagt ned slakteriene både i Lillesand og i Skien. - Fram til nå har vi tatt imot slakt fra bønder i en radius på syv mil, dvs. en times kjøring.- Vi har ingen problemer med å øke til det dobbelte, og fortsatt ha et etisk dyrehold. Vårt geografiske nedslagsfelt er Agder og Vest-Telemark, forteller Eide.I dag er det 172 bønder som leverer til slakteriet, håpet er å øke til 500.- Vi regner med å ha doblet slaktemengden innen utgangen av 2005, og i løpet av tre år regner vi å være oppe i tusen tonn, eller en million kilo kjøtt, sier Eide.- Men uansett om vi er blitt større er vi fremdeles små, og vi skal være små. Vi må være et lokalt alternativ til de store som bare blir større. En ny verden

Slakter Eide overtok det tidligere Gilde-anlegget i fjor etter en tøff kamp med Norsk Kjøtt, som opprinnelig ikke ønsket nytt og konkurrerende slakteri i lokalene. Eide overtok et anlegg som var rensket for utstyr. I løpet av et drøyt år er det bygget opp en ny og effektiv slaktehall.- Det er en ny verden. Hver enkelt arbeidsplass er tilpasset den enkelte funksjon. Vi dobler hastigheten. For storfe forventer vi en firedobling av kapasiteten per time, forteller Eide.Som opplyser at det nye slakteriet i hvert fall ikke har kostet under ti millioner.