Gjennom forskning og gjennomgang av registre er det avdekket en rekke faktorer som øker risikoen for brystkreft blant kvinner. Arv er av stor betydning. En annen viktig faktor man kjenner i dag er knyttet til fruktbarhet, alder ved første fødsel og det totale antall fødsler.

Hvert år får omkring 2.700 kvinner brystkreft i Norge.

Melatonin

I en ny doktorgradsstudie utført av Jolanta Roessink ved Universitetet i Oslo er det funnet en sammenheng mellom skift— og nattarbeid og risikoen for brystkreft.

– De som jobber om natten blir eksponert for lys. Lys reduserer kroppens produksjon av melatonin som gjerne skjer om natten når det er mørkt og man sover, sier Roessink som til vanlig jobber ved Bentsebro Legesenter i Oslo.

En teori i kreftforskningen går ut på at når melatoninnivået reduseres, øker østrogennivået i kroppen, noe som igjen kan gi en økt risiko for brystkreft. Man mener at melatoninhormonet kan styrke immunforsvaret og beskytte kroppens celler og vev blant annet mot kreft og kanskje også den skadelige effekten av blant annet strålebehandling.

Den norske studien støttes av andre tidligere studier gjort i andre land. Jolanta Roessinks resultater skal publiseres i januar.

Sykepleiere

Undersøkelsene er gjort blant sykepleiere og radiografer.

– Vi fant at sykepleiere som har jobbet nattskift i 30 år eller lenger, har dobbelt så høy risiko for å få brystkreft som sykepleiere som ikke jobbet om natten, sier forskeren.

Blant kvinner som har jobbet nattskift fra 1 til 14 år var det ingen økt risiko. Blant dem som har jobbet om natten mellom 15 og 29 år fant forskeren en 30 prosent forhøyet risiko, men dette funnet er ikke statistisk signifikant.

Doktorarbeidet til Jolanta Roessink består av fem artikler publisert i internasjonale tidsskrifter, der hun oppsummerer forskning på risikofaktorer for brystkreft. Hun har brukt data blant annet fra Statistisk sentralbyrå, fra fagorganisasjoner og Kreftregisteret.

I sitt arbeid har Roessink også funnet at kvinner som bor i nærheten av kraftledninger har en økt risiko, men disse resultatene er svært usikre. Tilsvarende har kvinner som er utsatt for magnetiske felt i jobben en liten økt risiko. Samtidig tyder funn på at risikoen for å få brystkreft er lavere blant kvinner som er totalt blinde, men her baserer resultatene seg også på små tall.