Oslo (NTB): Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen sier Synnøve Finden kunne ha blitt presset ut av ostemarkedet på grunn av Tines atferd. Mandag morgen fikk meierigiganten varsel om at Konkurransetilsynet vurderer å ilegge dem en bot på inntil 45 millioner kroner for brudd på konkurranseloven.

Tilsynet mener Tine har misbrukt sin dominerende stilling ved å inngå en avtale med Rema 100 om at Tine skal være eneleverandør av ost. Det mener også at Tine forsøkte å inngå en tilsvarende avtale med Ica Norge.

– Konkurransetilsynets etterforskning har vist at Synnøve Finden kunne blitt presset ut av markedet på grunn av Tines atferd. Tine ville da ha fått en monopollignende stilling i markedet, fastslår Eggum Johansen.

Rema-avtalen

Ifølge Konkurransetilsynet har deres etterforskning vist at Tine og Rema 1000 tidlig høsten 2004 ble enig om at Tine skulle være eneleverandør av ost til Rema. Eneleverandøravtalen skal ha blitt inngått før Rema og Synnøve Finden startet sine forhandlinger for 2005. Først i desember 2004 skal Synnøve Finden ha blitt kjent med at selskapet ikke ville få fornyet sin avtale med Rema for 2005. – Tine er et dominerende selskap innen salg av ost. Ved avtalen om å være eneleverandør av ost til Rema 1000 har Tine misbrukt sin dominerende stilling. Dette er ulovlig etter konkurranseloven og tilsynet vurdere nå å ilegge et overtredelsesgebyr på 45 millioner kroner for forholdet, sier konkurransedirektøren.

Konkurransetilsynet mener avtalen mellom Tine og Rema 1000 også er i strid med konkurranselovens forbud mot samarbeid som begrenser konkurransen.

Ica

Tilsynet mener også at Tine forsøkte å få til en tilsvarende eneleverandøravtale med Ica Norge for Rimi-kjeden.

– Dokumentasjon tyder på at det var Ica som tok initiativ til en slik avtale. Tine utarbeidet et tilbud der det fremgikk at Tine var villig til å betale for at Ica skulle erstatte konkurrerende produkter, hovedsakelig Synnøve Finden-produkter, med Tine-produkter, blir det opplyst fra tilsynet.

Ica aksepterte aldri dette tilbudet, men Konkurransetilsynet mener at dersom avtalen var blitt inngått, ville nesten hele Synnøve Findens sortiment ha blitt fjernet fra Rimi-butikkene.

I utmålingen av overtredelsesgebyret opplyser Konkurransetilsynet at det er lagt til grunn at det dreier seg om grove overtredelser av konkurranseloven.

Etter forvaltningsloven har Tine anledning til å uttale seg før et vedtak treffes. Fristen for et slikt tilsvar er satt til 31. oktober. Først etter den tid vil tilsynet ta stilling til om det er grunnlag for å fatte vedtak om et overtredelsesgebyr. Tine har mulighet for å anke et eventuelt vedtak inn for domstolene. (©NTB)