ARENDAL: Som en ekstra byrde i tomrommet opplevde ekteparet Ranveig og Jon Olav Hanstad at sønnen Vebjørns grav ble plyndret i julen. Ekteparet fra Nedenes hadde ifølge Agderposten pyntet graven til seksåringen julaften. Dagen etter var en hjertekrans av sypress og syv røde roser forsvunnet.

— Vi skulle så gjerne hatt gutten vår hos oss i jula, i stedet for å gi han krans, blomster og lys ved graven. Dette oppleves ekstra sterkt og sårt for oss som må leve med en mindre i familien resten av livet, sier Ranveig Hanstad til Agderposten.

Lette etter kransen

For foreldrene var det både vondt og ufattelig å oppleve at sønnens grav ble skjendet på denne måten.

— Det er respektløst og et gedigent overtramp på andre mennesker sin eiendom og såre følelser. Jula er vanskelig nok som den er, sier Ranveig.

Ekteparet og de to barna deres lette etter kransen som lå på graven uten resultat.

— Vi så i komposten, rundt gravene og utenfor gjerdene. Ikke noe sted var den å se. Det er ikke tvil om at den var stjålet. Det var en vakker krans. Ikke hadde dyr tatt den heller, for det hadde vi sett, sier Jon Olav.

- Synd og sårt

Johan Ludvig Hegerlund, oppsynsmann ved kirkegårdene i Arendal kommune, tror heller ikke at kransen ble tatt av dyr. Han er innom en eller flere av kirkegårdene hver dag, og synes det er beklagelig at folk ikke kan la gravene stå i fred.

— Det er synd og sårt for pårørende som finner gravplasser ødelagt. Kirkegården regnes som hellig for mange, sier han, og medgir at k irkevergene jevnlig får meldinger om tyverier og skadeverk på graver, spesielt i høytidene.

Jon Olav og Ranveig Hanstad mener at de som tok kransen må ha sett at de stjal fra graven til en liten gutt.

— Graven til Vebjørn er den eneste med bilde av et barn på hele Engene kirkegård. De som tok kransen kan ikke unngått å se at det var et barn som lå der. Alt ved dette gjør veldig vondt, sier de, og kommer med en klar oppfordring:

— Det ligger mye tanker og følelser bak det som ligger ved graven til vår seks år gamle gutt. Vær så snill å la ting stå i fred.