LILLESAND: Den bakteriologiske kvaliteten på kjøttet på kjøttsorteringen ligger langt unna de krav Staburret stiller.Bedriften har et alvorlig problem i de betydelige mengder koliforme bakterier som er dokumentert gjennom egenkontrollen av kjøttsorteringer.Orden og ryddigheten må bli bedre.Slaktehygienen må bedres.Spising og drikking i produksjonslokalene må forbys.Muggsopp må fjernes.Rutinene for håndtering av møkkete slaktedyr må bli bedre.I en konfidensiell rapport Fædrelandsvennen har fått tilgang til, heter det blant annet:«Det registreres med undring at et anlegg som fra Norsk Kjøtt Råvare er anbefalt vurdert med tanke på levering av kjøttråvarer har såvidt mange mangler, og at den bakteriologiske kvaliteten på kjøttsorteringer ligger langt unna de krav Stabburet stiller.Jeg vil ikke anbefale at Stabburet kjøper kjøtt fra Agro i Lillesand», konkluderer lederen for matsikkerheten i Orklaa Foods AS, Terje Solbakken.Kritikk til ledelse og ansatte

Gjennomgangen avslører dessuten manglende bevissthet og holdninger både hos ledelsen og de ansatte i forhold til offentlige forskrifter, egne hygieneregler og eget kvalitetssystem. Flere alvorlige mangler ble påvist.Robert Rønning i Stabbur-ledelsen sier til Fædrelandsvennen at rapporten er konfidensiell og han ønsker ikke å kommentere innholdet i detalj.— Jeg kan bekrefte at Orkla Foods ikke anbefaler oss å kjøpe kjøtt fra Agro i Lillesand. Vi har fulgt oppfordringen. Etter at revisjonsrapporten forelå i januar i år har vi ikke kjøpt kjøtt fra anlegget i Lillesand, opplyser Rønningen.Han understreker at dette dreier seg om en generell revisjon som Orkla Foods gjør av sine leverandører. Politikken er at selskapet skal godkjenne det lokale produksjonsanlegget før innkjøp skjer. Stabburet er i dag en av divisjonene i selskapet med en omsetning på 2,5 milliarder kroner i året.- Pizza og ferdigmat er kjøttbaserte varer som utgjør en vesentlig del av våre produkter. Det er viktig for oss at vi har varer av god kvalitet. Det er derfor vi prioriterer egne inspeksjoner og revisjoner når det gjelder hygiene og kvalitet hos leverandører av ferskt kjøtt til Stabburet, sier han.«Kvalitetssystemet godt nok»

Driftsleder Åge Iselmo ved Gilde Agro mener kvalitetssystemet ved anlegget i Lillesand er godt nok.-Jeg tar til etterretning at Stabburet og andre kunder har egne kriterier og normer å gå etter. Vi forholder oss til stikkprøver og kontroller som Næringsmiddeltilsynet daglig foretar her på anlegget. Dette er kontroller som utføres i samsvar med EØS-regelverket, sier Iselmo.Han understreker videre at bedriften tar rapporten alvorlig.- Vi har tatt rapporten fra Orkla Foods på alvor, og det er gjort forbedringer. Hva disse går ut på vil jeg ikke gå i detalj om ettersom vi opplever dette som et fortrolig dokument. At noen har gitt rapporten videre til Fædrelandsvennen tyder bare på at noen er ute etter å skade oss, sier driftslederen på Gilde Agro i Lillesand, Åge Iselmo.