Foto: www.vest-sahara.no

MARRAKECH/ARENDAL: De to ble arrestert etter at de hadde besøkt moren til en av de fremste menneskerettighetsaktivistene i Vest-Sahara, Brahim Dahane.

Kort tid etter ble kameratene sendt ut av det okkuperte landet.

— Vi er på bussen til Marrakech med politieskorte, forsåvidt uten dramatikk. Vi håper vi løslates der fram til lørdag, skriver 25 år gamle Trygve Utstumo fra Arendal i en tekstmelding til fvn.no.

— Jeg ble kontaktet av støttekomiteen i går kveld, og vi håper og tror dette går greit, sier Trygves far, Odd Utstumo, til fvn.no tirsdag morgen.

Han har ikke hørt noe fra sønnen i morgentimene.

Arrestert på hotellet

Mennene ble pågrepet om lag klokken 21.30. En drøy time senere startet kjøreturen til Marrakech, sør i Marokko.

- De ble arrestert på vei tilbake til hotellet, etter å ha besøkt moren til menneskerettighetsaktivisten Brahim Dahane, som skal møte i retten neste uke. De tok hver sin taxi tilbake til hotellet. Den ene ble arrestert i taxien, sier Jørn Sund-Henriksen, leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, til fvn.no.

Pågrepet ved hotellet

Arendalitten, som studerer ved NTNU i Trondheim, kontaktet støttekomiteen da han ankom hotellet, fordi han fryktet at kameraten var arrestert.

25-åringen ble kort tid etter pågrepet.

— Like etter at vi hadde snakket med ham, fikk vi en tekstmelding fra ham om at han også var arrestert. Det var klokken 21.30. Etter det har vi ikke hørt noe, sier Sund-Henriksen.

Han er sikker på at pågripelsen skyldtes at de to mennene besøkte moren til Dahane.

- Marokkanerne slår hardt ned på slike ting. Det er et lukket samfunn, og de vil ikke at informasjon skal ut, sier Sund-Henriksen.

- Fikk sms fra ham i natt

Odd Utstumo, far til Trygve Utstumo, var ikke informert om pågripelsen da fvn.no snakket med ham mandag kveld.

- Jeg fikk en sms fra ham i natt. Da lå han under åpen himmel med sand i soveposen, sier faren til fvn.no.

Mennene har vært halvannen uke på ferie i Marokko, før de nylig tok seg inn i okkuperte Vest-Sahara.

— Sønnen min er idealist, og var på en kombinert ferie- og fjellklatringstur. Utenom fjellklatring, var formålet med turen at de skulle reise inn til Vest-Sahara, forteller Odd Utstumo, som ikke kjente til at de to studentene skulle møte moren til en menneskerettighetsaktivist.

De to var i landet som turister. Visumet går ut lørdag.

- Den eneste grunnen til at de har fått lov å komme inn i Vest-Sahara, må være at de har oppholdt seg som turister i Marokko i halvannen uke. De ble arrestert så fort marokkanerne mistenkte at de drev politisk aktivisme, sier Sund-Henriksen.

UD jobber med saken

Støttekomiteen informerte Utenriksdepartementet (UD) om saken mandag kveld. UD kan bekrefte at de er blitt informert om at to nordmenn er arrestert i Vest-Sahara, men har lite opplysninger utover det.

— Vi er informert om at to nordmenn er pågrepet, og jobber med å skaffe oss en bedre oversikt over saken, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Frode Andersen, til fvn.no.

Han mener det er lite trolig at de får ut noe mer informasjon før i morgen.

— Vi må nok vente til de har stått opp i Marokko, sier han.

Mange utkastelser

Vest-Sahara ligger mellom Marokko, Algerie og Mauritania. Området er okkupert av Marokko.

— Det har vært en lang rekke av utkastelser fra Vest-Sahara den siste tiden. Mellom 20 og 30 grupper er kastet ut, og senest i går måtte en spansk gruppe forlate landet. Dette er en heftig blokade av de okkuperte områdene, sier nestleder i støttekomiteen, Sigrun Espe, til fvn.no.