VENNESLA: – Det er så fryktelig at jeg vet ikke hva jeg skal si eller gjøre, sier Jan Terje Gjengedal, og holder godt rundt den lille valpen som han beholdt fra kullet på 11 valper, som ble født 16. juli.

Fire av valpene er solgt. Fire er plassert i fosterhjem.

Foto: Jan Terje Gjengedal, privat

– De tre siste ble plassert hos en god venn, som jeg har kjent som en dyrevenn i mange år. Nå er de drept med hammer. Til meg sa han at de ble avlivet på en human måte og fikk en fin gravplass, forteller Gjengedal og rister fortvilet på hode.

LES OGSÅ: Mishandlet til døde

Avhørt

Torsdag besøkte Gjengedal politiet og fortalte historien om valpekullet, og om kameraten i Vennesla som skulle passe på valpene mens han selv fikk behandling for kreft. Kameraten ble torsdag avhørt av politiet.

– Vi tar saken såpass alvorlig at vi allerede har avhørt mannen. Det kan diskuteres om det er skjedd noe straffbart, sier Jon Tomas Homme, lensmann i Vennesla.

Ble begravd

Mannen som avlivet hundene sier følgende til Fædrelandsvennen:

– Jeg ba Dyrebeskyttelsen i Kristiansand om hjelp. Hun jeg snakket med der sa at jeg måtte ta hånd om det selv. Og det gjorde jeg. Valpene ble begravd cirka en meter ned i et sandtak. Noen må ha gravd dem opp, antakelig et dyr, sier han.

– Jeg har selv hatt hund i ti år. Jeg er glad hunder, og har aldri vært brutal mot dyr. Men valpene tisset inne. Jeg hadde ikke plass til dem, og skulle ikke ha tatt imot dem. Da jeg ikke fikk hjelp til avlivning, måtte jeg gjøre det selv, sier han.

– Er det riktig at du har avlivet valpene med en hammer?

– Ja, det var en human måte å gjøre det på. Det var ikke gøy. Jeg er glad i dyr. Men det måtte gjøres, forteller han.

Han forteller at valpene ble avlivet hver for seg og begravd i slutten av september.

Obduksjon

Lørdag ble valpene funnet i sandtaket nær Honnemyr. De lå synlig fra bilveien.

Torsdag ble saken politianmeldt av Torhild Røsand. Onsdag ble de tre valpene sendt til Veterinærhøgskolen i Oslo for obduksjon.

– Vi ville helst begrave dem, men så for oss at den som har gjort det ville bortforklare det som har skjedd; at de ble skutt og gravd ned, eller at dyr hadde gravd dem opp. Vedkommende kunne si hva som helst. Jeg blir så sinna når jeg tenker på det. Jeg håper han blir straffet ettertrykkelig, sier hun.

– Det finnes ingen grunn i verden til å avlive valper slik. Det er så mange organisasjoner som omplasserer hunder. De kunne tatt en telefon til en veterinær. Det er straffbart å slå i hjel hunder. De skal avlives på en human måte, hos veterinær eller skytes. Det er ikke lov å slå i de i hjel. Derfor anmeldte vi saken til politiet i Vennesla, forteller hun.

Bildene

– Det er klart at hvis man graver opp hunder som har ligget i et sandtak i 14 dager, vil det ikke se pent ut, sier Jon Tomas Homme, lensmann i Vennesla, om bildet fvn.no publiserte onsdag.

– Er det ok å begrave hunder i et sandtak?

– Det skal ikke jeg mene så mye om, men man kan ikke grave de ned hvor som helst, sier Homme, som legger til:

– Det er klart det er stor forskjell på hvilken måte man behandler dyr på i Kristiansand sentrum og i Bykle. Man skal selvfølgelig behandle dem pent, men det er ikke uvanlig at dyr blir gravd ned i utmarka, sier han.

Human avliving

Nå skal politiet finne ut om avlivningen skjedde i henhold til dyrevernloven.

– Det vi etterforsker nå, er hvor human eller inhuman avlivningen har vært, sier han.

– Men vi ser saken som oppklart. Nå er det opp til påtalemyndigheten å vurdere om avlivningen var human eller ikke, sier han.

Mannen kan risikere bøtelegging dersom han har brutt Dyrevelferdloven (se faktaramme til høyre). Politiet utelukker ikke at det blir flere avhør i saken.