Norge rammes nå av en internasjonal trend hvor tyvene har skiftet fokus fra gull og sølv til mindre verdifulle metaller som kobber og aluminium.

Årsaken er at lett salgbart metall ligger nesten ubeskyttet og klar til å hentes av forbryterne.

Riktignok må de stjele større mengder, men dette skremmer dem ikke.

For som i næringslivet er det bunnlinjen som teller:

Flere av kobbertyveriene de siste månedene dreier seg om laster på mange tonn og verdier for to-fire millioner kroner.

Ille i England

Siden 2008 er metalltyverier den kriminaliteten som har vokst raskest i England. Nest etter terror finner vi kobbertyverier som nummer to på politiets prioritetsliste, foran både narkotika og drap.

Mens det i 2003 ble registrert ti tyverier av kobber fra engelske kirker, ble det anmeldt mer enn 7500 tyverier i årene 2007-2010. Tak, takrenner og kirkeklokker er mest utsatt, og tyveriene koster bare kirkene i England over 400 millioner kroner i året.

Også jernbanen og undergrunnen er ille rammet. Trafikken er flere ganger blitt lammet etter at tyvene har rappet kablene som styrer signalene. I Irland forsvant det store mengder kumlokk fra gatene.

Og hvor blir så metallet av? Sporene går alle i retning Asia, hvor metallet blir smeltet om.

Verst i sør

Fvn.no har vært i kontakt med samtlige av landets 27 politidistrikt, som alle kan melde om mobile gjenger av vinningskriminelle som har spesialisert seg på å stjele metall.

Bare ved Agder politidistrikt er det registrert 25 kobbertyverier det siste året.

Agder-politiet setter inn spesialgruppe mot kobbertyver

To serbere er siktet i sakene, som har sterke bånd til Balkan.

Natt til 1. september ble det stjålet kobber for 2,8 millioner kroner og verktøy for 480.000 kroner fra Otera Elkraft AS på Stoa i Arendal.

Samme natt forsvant kobber for en halv million fra nabotomten.

Mellom 11. og 12. september forsvant kobber for 445.000 kroner fra et firma i Farsund.Agder-sakene har forgreninger også til Telemark, hvor politiet gikk til pågripelser tidligere denne uken:

— Vi vil i løpet av torsdag kveld ta stilling til om to serbere skal fremstilles for varetektsfengsling. De er foreløpig siktet for tyverier av kobber til en verdi av 10.000 kroner, sier politiadvokat Jon Borgen ved Vestfold politidistrikt.

Spesialbiler

Totalt er det fra Farsund blitt stjålet mellom fire og fem tonn kobber.

To spesialombygde varebiler med forsterkede fjærer er beslaglagt av politiet. De er brukt til å frakte det tunge, svært ettertraktede metallet.

Det er antatt at mye av metallet blir fraktet ut av landet etter å ha blitt stjålet.

— Det som kjennetegner disse sakene er at aksjonene er meget velorganiserte og at de i noen saker opererer i større team. Det har vi sett fra overvåkingskamera. De har også satt alarmer ut av drift der dette har vært en hindring, sier Arne Pedersen, sjef felles kriminalenhet ved Agder politidistrikt.

Slo til to ganger

I Vestfold er flere litauere pågrepet mens de brant kobber i skogen.

Etter at det nye dobbeltsporet fra Barkåker til Tønsberg ble rensket for 2000 meter signalkabel i sommer, ble NOKAS hyret inn for å vokte anlegget når nå kabel ble rullet ut.

Men dét hjalp lite: I forrige måned klippet tyvene seg gjennom gjerdet og forsvant med ytterligere1200 meter.

I hovedstaden ble Holmenkollbanen i fjor sommer robbet for kobber i flere omganger. Ved ett tyveri forsvant 3000 meter signalkabel, noe som truet åpningen av banen til ski-VM 23. februar.

— Generelt kan vi si at de utenlandske mobile vinningskriminelle stjeler med seg alt de vet at de kan få omsatt til penger. I år har vi sett at tyveri av kobber er større utenfor Oslo. Dette kan ha sammenheng med det arbeidet som ble gjort i fjor 2010 opp mot skraphandlerne i og utenfor Oslo, sier politioverbetjent Geir Ellefsen, leder av Etterretning- og vinningsavsnittet ved Majorstua politistasjon til Aftenposten.no.

Østbander

Også Romerike har blitt hjemsøkt av metalltyver:

— I en sak fra Minnesund sitter det syv rumenere varetektsfengslet, mens det etter et tyveri på Lillestrøm er tre bulgarere i varetekt, sier visepolitimester Kari Torkelsen i Romerike politidistrikt.

Rumenerne nekter straffskyld, men de ble lenket til kobbertyveriet 8. oktober da bilen deres passerte bomstasjonen ved Gardermoen klokken 18.58 på vei nordover, og sørover igjen 48 minutter senere - mens tyveriet skjedde i mellomtiden.

Grenseområder

Siden 1. januar 2010 har Østfold politidistrikt registrert 16 tyverier av kobber eller aluminium med vekt fra 50 til 3000 kilo:

Det er fortsatt en markant økning i antall lovbrudd begått av statsborgere fra øst- og mellomeuropa, særlig Polen, Litauen og Romania, selv om vinning generelt er minkende i distriktet.

— Observasjoner ved innbruddene har vært av biler med svensk-, dansk-, polsk- og litauisk-registrerte skilter, mens de vi har pågrepet er bosniere og serbere bosatt i Sverige, opplyser rådgiver strategisk analyseVegar Hoel.

Helgeland, Øst- og Vestfinnmark melder alle at de hverken har sett metalltyver eller østbander.