KRISTIANSAND: I forbindelse med statsbudsjettet for 2012 varsler Justisdepartementet etablering av åtte såkalte oppfølgingsteam. I praksis betyr det åtte personer som i regi av Konfliktrådet skal jobbe med mindreårige lovbrytere og gjengangere.

Politimester Kirsten Lindeberg ber i søknaden om at to av disse stillingene legges til Agder. Politimesteren peker på at Agder har ligger på kriminalitetstoppen når det gjelder antall forbrytelser begått av barn. Kun Oslo politidistrikt hadde flere saker i fjor. Også i år topper Agder statistikken.

Bakgrunn: Institusjonsungdommer tilbake til Agder

– Dette er ikke noe nytt fenomen. Statistikk også fra tidligere år viser at Agder har et stort problem når det gjelder unge lovbrytere, sier visepolitimester Kjell Hegstad.

I søknaden beskriver politimesteren fjoråret som ekstraordinært.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BUSSRAN: 14. juli 2010 ble en bussjåflør ranet av ungdommer bevæpnet med en jernstang og en softgunpistol. FOTO: BUSSEN AS Foto: Bussen A/S

«Året 2010 ble veldig spesielt, da politiet til slutt ikke hadde andre valg enn å varetektsfengsle flere mindreårige gutter etter flere grove ran, biltyverier, ruspåvirka kjøring, narkotika og voldskriminalitet.» skriver Lindeberg. I søknaden skriver hun at ungdomskriminaliteten har gått ned etter at Prosjekt respekt ble etablert, men at politidistriktet nå trenger oppfølgingsteam.«Flere av disse ungdommene er nå på retur tilbake til egne hjemkommuner i vårt distrikt» skriver politimesteren.

Konfliktrådsleder Helge Bie Riber i Agder tviler på at distriktet får to stillinger, men har fått signal om at én er realistisk.

– Jeg blir overrasket om vi ikke får én stilling. Agder utfordringer knyttet til unge lovbrytere er godt kjent i departementet, sier Bie Riber.

Han mener det er svært viktig at Agder får på plass fagpersoner som kan ha et koordineringsansvar mellom de forebyggende etatene.

– Agder er helt på topp i samarbeid, men i dag har vi ingen som fungerer som bindeledd mellom politiet, kommunene og konfliktrådet. Det gjøres mye bra i hver leir, men noen må se arbeidet i en større sammenheng, sier Bie Rieber.