MANDAL: – Kvinner tar nok mer vare på egen helse generelt sett. Dessuten er mange kvinner nøye med tennene rent utseendemessig. Det er nok menn ikke så opptatt av, og som igjen kan gjøre at de slurver med egne barns tannhygiene, sier leder for Vest-Agder Tannlegeforening Mariann Saanum Hauge.

I forbindelse med verdens tannhelsedag torsdag, er det laget en norsk undersøkelse blant annet om barnas tannpuss. Den forteller at mens åtte av ti mødre konsekvent hjelper barna med å pusse tennene, er det bare halvparten av fedrene som gjør det samme.

– Samtidig slurver også flere menn enn kvinner med egen tannpuss. To av tre menn pusser alltid både om morgenen og kvelden, mens tre av fire kvinner kan si det samme, sier Hauge.

Nøye pappa

TANNPUSS: Regine på tre år får tannpuss hver dag av pappa Odd Magne Ljosland. Men mange fedre er langt sløvere enn ham til å hjelpe barna sine med tennene viser en undersøkelse. Foto: Jarle R. Martinsen

Vi er hjemme hos Mirjam og Odd Magne Ljosland på Frøysland i Mandal. Her i huset har de en 12-åring, en treåring og en på 14 måneder. Pappaen her er ikke noe godt eksempel på slurv, for han er nøye med at de minste får pusset tennene skikkelig hver kveld. Den største klarer seg selv etter god opplæring i mange år.– Det har vært en kamp her for å komme så langt som vi har, forteller Odd Magne om datteren Regine. Når Fædrelandsvennen er på besøk, spretter hun rett på baderomskrakken for å få tannpuss. Men som så mange andre barn, har også hun blitt holdt fast og tvangspusset da hun var mindre.

Odd Magne medgir at det ikke var mye morsomt.

– Men det var jo ingen annen løsning. Jeg måtte holde henne fast og mammaen pusse. Men Regine fant raskt ut hun like gjerne kunne få tennene pusset frivillig, forteller han.

Tvangsrunde

Minstemann har for lengst fått tenner som han får pusset. Han har begynt å vri seg unna, og må kanskje gjennom en tvangsrunde han også.

TANNPUSS: Regine på tre år får tannpuss hver dag av pappa Odd Magne Ljosland. Men mange fedre er langt sløvere enn ham til å hjelpe barna sine med tennene viser en undersøkelse. Foto: Jarle R. Martinsen

Odd Magne medgir dog at også her i huset kan bli bedre tannpussrutiner.– For eksempel blir det for dårlig tid om morgenen. Da burde vi utvilsomt hatt en runde, men rekker det ikke. Desto nøyere er vi på kveldene, sier han.

Selv er han 30 år og midt i aldersgruppa av menn som er minst nøye med egne tenner.

– Det stemmer nok ikke på meg. Jeg pusser hver kveld og bruker tanntråd. Men altså, jeg kan bli bedre om morgenen, smiler han.

Lite bevisst

Undersøkelsen forteller ellers at en av tre har et lite bevisst forhold til hva jus, brus og søtsaker gjør med tennene våre, særlig menn mellom 15 og 24 år.

– Hver femte 20-åring har emaljeskade på tennene. Det kan bli et samfunnsproblem, og ikke minst et problem for hver enkelt som opplever slike skader. Her må hver enkelt ta grep. Først og fremst handler det om opplæring, sier Hauge.

Gode råd om barnas tannpuss

Mange foreldre og barn forbinder tannpussen med mas. Her er tannlegeforeningens råd til foreldrene for å skape gode tannhelsevaner.

Start tidlig med tilvenning med tannbørsten, gjerne før første tann kommer. La barnet få leke med tannbørsten, puss på bamser og dukker for å ufarliggjøre.

Foreldre bør hjelpe barna med tannpusserutinene, både morgen og kveld, fram til de er 12 år.

Del tennene inn i fire soner og puss minimum 30 sekunder på hver sone. Hvor mye sprell kan du finne på, på 30 sekunder? Rekker du å synge en sang? "Det blir aldri hull i en tann som er ren!" Eller fortelle en liten historie om Karius og Baktus? Slike ting kan være med på å motivere barna.

Involver barna i hele tannpusseprosessen. Fortell om hvorfor det er viktig for tennene, forklar hvordan du selv pusser tennene hver eneste dag, og la barnet selv få være med og velge tannbørste og tannkrem.