KRISTIANSAND: Etter en politijakt gjennom Kristiansand sentrum, ble en 34 år gammel mc-fører natt til lørdag pågrepet ved Kongsgård.

Nå er han siktet for promillekjøring, skadeverk og brudd på våpenloven, samt trusler mot politiet og en bilfører.

Mannen nektet først å stoppe i Vestre Strandgate, og forsøkte å kjøre fra politipatruljen på Ålefjærveien og Lund.

— Han kjørte på en slik måte at patruljen reagerte. Mannen stoppet ikke på signal fra politiet, men etter å ha fulgt etter ham over en lenger strekning, hvor mannen kjørte en del over fartsgrensen, ble han stoppet ved Kongsgård, opplyser politiadvokat Johan Martin Kile ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Truet bilfører

34-åringen hadde en pistol og en revolver på seg da han ble pågrepet. Han hadde også ammunisjon med seg.

Våpnene hadde mannen kort tid i forveien brukt mens han kjørte motorsykkelen. Han skal ha skutt mot en fotoboks i Baneheitunnelen og truet en bilfører under forbikjøring på E 39 ved Grauthelleren vest for Kristiansand.

— Uavhengig av pågripelsen hadde politiet fått inn en melding fra bilføreren. Sakene ble fort satt i sammenheng. Mannen skal ha vist pistolen mens han kjørte forbi bilen. Når det gjelder fotoboksen, har vi lagt til grunn i siktelsen at fotoboksen ble skadet, uten at jeg kjenner til om den ble satt ut av drift, sier Kile.

Under pågripelsen oppførte 34-åringen seg slik at han ble oppfattet som truende.

- Han rettet ikke pistolen mot patruljen, men klappet med hånden mot revolverhylsteret mens han stod foran dem, sier politiadvokaten.

Fant ammunisjon

I tillegg framsto mannen som beruset, og måtte avlegge blodprøve.

- Mannen er mistenkt for kjøring i alkoholpåvirket tilstand, opplyser Kile.

Under ransaking av mannens bolig i Kristiansand, fant politiet mer ammunisjon. I tillegg til siktelsen for å bære våpen på offentlig sted, er han derfor også siktet for å ikke ha oppbevart ammunisjon i henhold til våpenloven.

Mandag ble 34-åringen varetektsfengslet for to uker i Kristiansand tingrett. Retten mener at mannens mentale ubalanse innebærer en fare for omgivelsene.

Gjentakelsesfare

I avhør med politiet lørdag tilstod han forholdene, men kunne ikke forklare det han hadde gjort.

«Slik retten vurderer det, er det sterk sannsynlighetsovervekt for at siktede vil begå nye straffbare handlinger av lignende karakter dersom han løslates nå», heter det i fengslingskjennelsen fra tingretten.

Påtalemyndigheten ville i utgangspunktet ha mannen varetektsfengsel for fire uker, men retten nøyde seg med to.

«Retten forutsetter at påtalemyndigheten og eventuelt siktedes forsvarer vil bruke fengslingsperioden til å forsøke å finne et eget behandlingsopplegg for siktede», skriver retten.