SØGNE: — Pappen på veggene kunne tatt fyr som følge av gnistregnet fra brannen, sier Signe Andersson.

Hun bor i Jaktoddveien 7. Leilighetsbygget har rundt 30 leiligheter og 60 beboere. Natt til 3. desember 2011 tok det fyr i tre båter som sto i vinteropplag i Auglandsbukta. Røyken veltet innover leilighetsbygget.

— Flammene sto fem-ti meter opp i lufta. Røykutviklingen var voldsom, sier Hans Rikard Gundersen.

— Hvis vindretningen hadde vært annerledes, kunne beboere blitt kvalt av giftig røyk, fortsetter Tor M. Lorentsen.

- Fjern båtopplaget

Fire beboere fra Jaktoddveien 7 ønsket onsdag å understreke hva de mener om at et båtopplag er plassert 20-30 meter fra boligkomplekset deres. De trekker paralleller fra tirsdagens brann i Solta båthavn i Søgne, til brannen som oppsto i Auglandsbukta i 2011. — Jeg tenkte litt på brannen i Auglandsbukta, da jeg leste saken om brannen i båtopplaget i Søgne, påpeker Svein Monen.

Beboerne viser til et brev datert 6. april 2011, altså før brannen i Auglandsbukta, som nærmere 30 beboere har skrevet under på. I brevet ber beboerne Kristiansand kommune om at vinteropplaget fjernes, grunnet frykt for brann og giftig røyk. I brevet, som Fædrelandsvennen har fått tilgang til, påpeker også beboerne at støy som følge av båtpuss forstyrrer beboere. Det nevnes støy fra høytrykksspylere, testing av båtmotorer og flagrende presenninger.

— Når man regulerer inn ei boligblokk med 60 mennesker, så må vinteropplaget fjernes. I første omgang bør de nærmeste båtene fjernes, men helst hele opplaget, mener Signe Andersson. Hun viser til et brev fra småbåtkontoret der det innrømmes at boligkomplekset ikke er "optimalt plassert".

- Forsvarlig buffersone

Per-Christian Nygård, leder for småbåthavnkontoret i Kristiansand kommune, sier at kommunen har fått henvendelser fra beboerne i Jaktoddveien 7. Han understreker at båtopplaget i Auglandsbukta har vært på stedet i en årrekke.

— Så ble det plassert ei boligblokk 20-30 meter fra opplaget. Det har blant annet medført enkelte klager på at beboere mister utsikten, søppel utenfor søppelcontainere i høysesongen og frykt for brann, forteller han.

— Hva tenker du om frykten for brann?

— Vi har dialog med brannvesenet om dette. De mener det bør være en forsvarlig buffersone mellom blokka og opplaget. Vi mener anbefalingene fra brannvesenet er overholdt i dette tilfellet. Det er også branngater mellom båtene, for å minimere spredning av en eventuell brann og for at brannvesenet skal komme seg fram, sier Nygård.

- Slutt med bruk av strøm

Nygård forteller at brannen i Auglandsbukta i 2011 var en medvirkende årsak til at Kristiansand kommune har valgt å forby bruk av strøm i båtopplag gjennom vinteren.

— Det siste året og de kommende er det ikke tillat med bruk av strøm i vinteropplag på land. Vi tillater imidlertid strøm ved vinterfortøyning på vann etter søknad, men stiller da konkrete krav til kunden, og foretar hyppige kontroller. Når båter står såpass tett i opplag, er det klart at det er en risiko for at det kan oppstå brann når det benyttes ovner, avfuktningsanlegg og ulike typer kabler. I tillegg er spredningsfaren stor ved brann, sier Nygård, som påpeker at båteiere har vist forståelse for strømforbudet.