KRISTIANSAND: Under onsdagens budsjettmøte ble Omdal utfordret av opposisjonen i spørsmålet om de kristne grunnverdiene. Disse er nedfelt i budsjettforslaget som har flertall i Kristiansand bystyre.

Arvid Omdal svarte at det er stort behov for å ta vare på disse verdiene.

— Noen av de verdiene vi har bygd på er grunnlaget for både etikk og moral, som vi kanskje ser svikter, også innad i noen partier. Det har vært oppe i media i det siste. Jeg tror at vi må bygge på disse verdiene som også har mye til felles med humanistiske verdier, sa Omdal fra bystyrets talerstol.

Moralsvikt

Selv mener Omdal at det var helt relevant å trekke inn overgrepssakene i en debatt som i utgangspunktet handlet om kristne barnehager.

— Det jeg sa var jo et lite hint. Vi har sett at det har vært saker i Arbeiderpartiet og i andre partier. Det vi ser er en moralsvikt. For oss er det viktig å bygge på etikk og moral for å få et godt og trygt samfunn, sier Omdal til Fædrelandsvennen.

— Synes du at du gikk for langt når du trakk inn saken i Arbeiderpartiet?- Jeg angrer ikke på det. Etikk og moral er noe som vil gjennomsyre hele samfunnet, helt til topps i samfunnsliv og næringsliv, sier Omdal.

Og legger til:

— Vi skiller selvfølgelig ikke mellom andre og oss selv og mener ikke at vi er noe bedre enn andre. Men vi er opptatt av de kristne grunnverdiene, slik som de ti bud, sier Omdal.

Villspor

Arbeiderpartiets Mette Gundersen sier til Fædrelandsvennen at hun synes det blir søkt å blande inn overgrepssaker i partiene i debatten.

— Det blir helt feil når han drar inn overgrepssaker andre steder i landet for å rettferdiggjøre egen politikk, sier Mette Gundersen når Fædrelandsvennen forteller om hvordan Omdal selv begrunner sin uttalelse.

Hun mener de viktige sakene i debatten er valgfrihet innen barnehagesektoren. Debatten dreide seg nemlig i utgangspunktet om nedleggelsen av den kommunale Nøtteliten barnehage, en nedleggelse som ifølge opposisjonen vil føre til at den kristne Solkollen barnehage blir for dominerende.

— Dette dreier seg om at vi skal ha et mangfold av barnehager. Når kommunale barnehager blir lagt ned, og foreldrene reagerer på at mangfoldet blir for dårlig, er det respektløst å ikke ta hensyn til det, sier Mette Gundersen.