Kristiansand: – Ja, det koster. Jeg ofrer jobben, og bruker fritid, ferien og avspaseringer. Vi må stille opp på alt, vi tre. Men det er frivillig, og ikke synd på oss altså, understreker Hans Petter Horve i Miljøpartiet de Grønne.

J

HANS PETTER HORVE: – Folk skjønner ikke alvoret i klimatrusselen. Derfor trengs vi, sier listetopp Hans Petter Horven i Miljøpartiet de grønne. Foto: Lars Hoen

ulie Nilsen fra Senterpartiet og Halvor Fjermeros i Rødt nikker.

Horve surfer for tiden på en grønn bølge, og ser ut til å være omtrent på sikker plass i Kristiansand bystyre noen dager før valget. Julie Nilsen er for øyeblikket ute i regnet, mens Halvor Fjermeros i Rødt vet ikke helt hva han skal tro.

500 MENNESKER

De trenger hver bare drøye 500 menneskers stemme, eller drøye halvannet prosent av velgerne i Kristiansand for å fastholde plassen sin.

I Fædrelandsvennens tirsdagsmåling var Rødt ute, med 1,2 prosent. I en annen måling fikk han 3,2 prosent.

– Det blir personlig. Det er klart. Og det går litt døgnet rundt. Ingen tvinger oss, men det blir hard jobbing etter valget for å tjene penger, sier frilansjournalisten og forfatteren Fjermeros.

Samtidig synes jeg det er vanskelig å nå gjennom «lydmuren».

HALVOR FJERMEROS: - Med kapitalismen har vi blitt midd i en melsekk. Vi formerer oss, så vi lever i vår egen dritt, sier Halvor Fjermeros, som vil inn i bystyret for Rødt og kjempe for systemkritikk. FOTO: LARS HOEN Foto: Lars Hoen

– I stedet for politisk diskusjon, ser det ut til å handle mest om bordbønn og mulige ordførerkonstellasjoner, sukker Fjermeros.– Ikke bare er det vanskelig for oss små å nå gjennom. Vi ser at LO pøser penger inn i Ap. Det er udemokratisk og moralsk forkastelig, når vi har mange stemmer hos fagforeningene, sier Horve.

IMOT TIDSÅNDEN?

Man kan spørre seg om Sp som bønder i byen sliter med gjennomslag i Kristiansand? Og hvorfor skal man stemme Rødt når vi allerede har to røde partier i regjeringen? Og er ikke de fleste litt lei av miljøtrusselen?

– Jeg er ikke bonde. Vi er et sentrumsparti. Men alle bør vite hvor maten kommer fra, sier Julie Nilsen.

– Folk skjønner ikke klimaalvoret, derfor trengs vi, svarer Horve.

– Dagens regjering finnes ikke antikapitalistisk. Regjeringen er ikke sosialistisk i det hele tatt. Vi er et systemkritisk parti. Med kapitalismen har vi blitt midd i en melsekk. Vi formerer oss, så vi lever i vår egen dritt, sier Fjermeros.

– Ja, det er som orm, som går på mennesker, sier Julie Nilsen.

JULIE NILSEN: – Jeg er ikke bonde. Vi er et sentrumsparti. Men alle bør vite hvor maten kommer fra, sier Julie Nilsen, listetopp i Kristiansand for Senterpartiet. FOTO: LARS HOEN Foto: Lars Hoen

DRITT, MAKT OG FRP.

Men da får Hans Petter Horve veldig behov for å bryte inn.– Hør her: Vi sitter på vippen og blir en viktig maktfaktor. Men Ap inviterer Krf. Jeg er skuffet over at vi ikke hører en dritt, når vi kan gjøre hele forskjellen etter valget.

– Vi vil gjøre alt for at Frp ikke skal få makt i Kristiansand, sier Horve.

Fjermeros bifaller, men Julie Nilsen tar ikke avstand til Frp.

– Vi blir enige med de som gir oss mest gjennomslag, sier Julie Nilsen.