KRISTIANSAND: – Vi har sett en økning i antall ungdom som forfalsker bankkortet sitt. Forfalskning av id-kort er en forbrytelse. Mange ungdommer er ikke klar over de alvorlige konsekvensene dette kan få, sier Hans Martin Skovly, koordinator for forebyggende polititjeneste i Agder.

Manipulerer

I fjor hadde Agder politidistrikt 33 saker, som omfattet ungdom som forfalsket id-kortene sine. Så langt i år er tallet 15. Trolig er det også store mørketall. Hovedsakelig dreier sakene seg om manipulering av identifikasjonen på bankkort. Ungdommer endrer fødselsnummeret sitt ved å skrape bort deler av tall. Dermed ser det ut som om vedkommende er over 18 år. Hensikten er å lure seg inn på utesteder, samt å kjøpe øl, røyk og snus i butikkene.

– Små skriblerier, hvor fødselsnummeret endres, regnes som dokumentforfalskning, sier Skovly.

Advarer

Politiet advarer nå ungdom mot konsekvensene dokumentforfalskning kan få for rullebladet.

– En konsekvens kan bli at man kan risikere ikke å få lov til å reise til visse land, for eksempel USA. Ungdom som ønsker å studere i utlandet kan få problemer. I tillegg vil det kunne bli vanskelig å komme inn i militæret, sier Skovly.

Ungdommer som blir tatt for dokumentforfalskning vil kunne få flere tusen kroner i bot, samtidig som barnevernet bli varslet.

Beslaglegger

Knut Johnsen, avdelingsleder for Vaktvesenet i Kristiansand, har i en årrekke arbeidet som dørvakt ved utesteder i Kristiansand og i flere andre storbyer i Norge. Dørvakter ved utesteder har plikt til å beslaglegge falsk legitimasjon.

– Falsk id er et landsomfattende problem. Hvis vi har mistanke om falsk legitimasjon, så beslaglegger vi kortet og anmelder saken. I noen tilfeller ringer vi politiet på stedet, forteller han.

– Tror du det er store mørketall når det gjelder forfalskninger?

– Ja, det tror jeg. Det er mye som ikke blir avdekket, sier Johnsen.

Fellesaksjon

Avdelingslederen sier at han savner felleaksjoner med politiet, slik at dokumentforfalskning mer effektivt kan bli avdekket.

– Jeg ønsker felles aksjoner med politiet, slik at vi kan sette en stopper for dette. Slike aksjoner burde blitt gjennomført med jevne mellomrom, understreker Johnsen.