KRISTIANSAND: Geir Magnus Nyborg, i dag prodekan på Mediehøgskolen Gimlekollen, satt som styreleder i Strømmestiftelsen i sju år. Torger Reve, professor ved BI, var rådsleder i organisasjonen i åtte år. Begge har gjennom en årrekke hatt et positivt forhold til fotballklubben MYSA i Kenya, som ble en av Strømmestiftelsens viktigste og mest profilerte partnerorganisasjoner.

De likte dårlig utspillet fra Øistein Garcia de Presno i Fædrelandsvennen trykket mandag. De Presno, som ledet Strømmestiftelsen i femten år og gikk av i 2006, forsvarte MYSA, og anklaget organisasjonen for å ha opptrådt autoritært overfor sin kenyanske partner.

34 alvorlige saker

TIDL. RÅDSLEDER: Torger Reve var rådsleder i Strømmestiftelsen. Nå kritiserer han tidligere generalsekretær Øystein Garcia de Presno for å ikke ha orientert styret og rådet om korrupsjon og overgrep hos partneren MYSA. Foto: Nejad, Arash A.

Striden handler om hvordan Strømmestiftelsen burde behandlet opplysninger om seksuelle overgrep, aldersjuks og korrupsjon hos partneren. Generalsekretær Øyvind Aadland og dagens styre, frøs midlene til partnerorganisasjonen etter å ha mottatt et alvorlig varslingsbrev fra politimann Bjørn Hareide i fjor høst. Samarbeidet mellom MYSA og Strømmestiftelsen ble formelt brutt i april i år.Øistein de Presno sier han var kjent med 34 tilfeller av seksuelle overgrep, korrupsjon og tyveri, men vektlegger at han var trygg på at dette ble håndtert på en god måte av partneren i Kenya.

Den opplysningen faller Reve og Nyborg tungt for brystet.

"Det alvorlige er at de Presno aldri tok dette opp med styret og rådet i Strømmestiftelsen i de mange år vi hadde ansvarlige verv i organisasjonen," skriver de to i et innlegg i dagens avis.

— Dette pågikk over mange år. Visste dere ingenting?

— Nei. Nå i ettertid leser jeg beskrivelser av en kultur med større problemer enn jeg ante. Men når det er så alvorlige forhold som korrupsjon og seksuelle overgrep, mener jeg at jeg som styreleder burde fått vite det. Kanskje burde vi avsluttet partnerskapet med MYSA lenge før. Og kanskje kunne vi jobbet sammen med dem og laget en handlingsplan for å jobbe bedre med problemene og fortsette samarbeidet, sier Nyborg til Fædrelandsvennen.

- Ble håndtert bra

TIDL. GENERALSEKRETÆR: Øistein Garcia de Presno visste om 34 alvorlige saker hos MYSA gjennom årene, men mener organisasjonen har håndtert disse underveis på en god måte.

Det hører med til historien at det var Nyborg som satt som styreleder og Reve som rådsleder den gangen Øistein Garcia de Presno sa opp sin stilling etter uenighet med styret i organisasjonen.— MYSA var en profilert partner, og de jobber i slummen. Jeg er ikke blåøyd, og jeg skjønner at slike problemer eksisterer. Men det var feil å ikke orientere styret og rådet om dette, sier Nyborg.

Fædrelandsvennen har lagt kritikken fra Reve og Nyborg fram for Øistein de Presno.

— Burde du ha orientert styret og rådet bedre om hva du visste?

— På mine 15 år som leder av Strømmestiftelsen var det 4 saker som omhandlet seksuelt press eller overgrep. I gjennomsnitt ser vi nå i ettertid at det var 1,5 disiplinær saker årlig fra begynnelsen av MYSA til 2011. Vår vurdering i disse årene var at MYSA behandlet dette bedre enn noen av våre andre partnere, sier han.